Mega Promo -30%,-20% w naszych sklepach Wrocław, Warszawa, Kraków | Darmowa wysyłka od 90 zł. |
Algi morskie już od dawna znane są ze swojego wszechstronnego wykorzystania. Przykładowo w kosmetyce, kuchni oraz w medycynie.
Chodź były one znane już od czasów starożytnych to dopiero na przełomie XVIII i XIX w. Brytyjscy badacze potwierdzili dużą zawartość substancji odżywczych w omawianych algach morskich. Spirulina i Chroella to bezsprzecznie najważniejsze algi dla fanów zdrowej żywności. Swoją sławę uzyskały wspomagając w procesie oczyszczania z toksyn, poprawiając kondycję fizyczną i psychiczną oraz dodając sił witalnych.
Algi morskie już od dawna znane są ze swojego wszechstronnego wykorzystania. Przykładowo w kosmetyce, kuchni oraz w medycynie.
Chodź były one znane już od czasów starożytnych to dopiero na przełomie XVIII i XIX w. Brytyjscy badacze potwierdzili dużą zawartość substancji odżywczych w omawianych algach morskich. Spirulina i Chroella to bezsprzecznie najważniejsze algi dla fanów zdrowej żywności. Swoją sławę uzyskały wspomagając w procesie oczyszczania z toksyn, poprawiając kondycję fizyczną i psychiczną oraz dodając sił witalnych.
Obecnie jej miejsca występowania to zbiorniki wodne, przeważnie czyste i ciepłe jeziora oraz źródła. Lecz występuje również w rzekach. Nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje ta alga. Zbierana była od bardzo dawna już przez Azteków oraz niektóre plemienia afrykańskie. Występuje jedynie w krajach o łagodnym i ciepłym klimacie, ponieważ do jej wzrostu niezbędna jest wysoko temperatura oraz duże nasłonecznienie. Przez użytkowników nazywana jest ,,mlekiem Matki Ziemii” lub ,,Zielonym Mięsem”. Pierwsza została nadana dzięki wysokiej zawartości bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego. Druga natomiast od znaczącej ilość wysokowartościowego białka zawartej w tej aldze. A ponadto również łatwo przyswajalne żelazo, magnez, potas i wiele witamin.
Właściwości spiruliny:
Podobnie jak Chlorella znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości dla organizmu. Posiada ona substancje obniżające ciśnienie krwi, a kiedy wchodzą one w biosyntezę z kwasem gamma – linolenowym działają również przeciwzapalnie oraz wspomagają odporność. Ponadto zażywanie spiruliny przyczynia się do poprawy wyglądu: skóry, włosów oraz paznokci. Jedną z jej największych zalet jest to, że spowalnia ona proces starzenia. Dzieje się tak za sprawą związków, które neutralizują wolne rodniki. Dla osób odchudzających się przyczyni się dobrze hamując uczucie głodu. Znana jest również z tego, że obniża poziom lipidów we krwi. A także dodaje sił witalnych i poprawia ogólną kondycję psychofizyczną poprzez dużą ilość zawartych w spirulinie witamin.
Warto jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach spirulina może mieć działanie alergizujące. Po ich zauważeniu należy przerwać jej stosowanie.
- Dzięki dużej zawartości
jodu
wspierają utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomagają przy prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
- Pomagają w regeneracji uszkodzeń kości, dzięki dużej zawartości wapnia w sobie.
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Wszystko to za sprawą znacznej zawartości żelaza.
- Obie algi są źródłem magnezu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni (zapobiega skurczom), kości i zębów
- Są źródłem chlorofilu, przez który dochodzi do dokładnego oczyszczenia organizmu z niechcianych substancji oraz do lepszego dotlenienia organizmu.
-Prawidłowe ciśnienie krwi może być zachowane poprzez zawartość znaczącej ilości potasu.
- Dzięki temu, że są one źródłem cynku w organizmie dochodzi do prawidłowej syntezy DNA oraz utrzymanie na dobrym poziomie funkcji rozrodczych oraz płodności. Cynk również pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
-Źródło miedzi natomiast pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych.
Uwaga!
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Produkt może zawierać alergeny tj. gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających alergeny. Data przydatności jest jednocześnie numerem partii. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g SPIRULINA:
Wartość energetyczna: 1214 kJ / 290 kcal;
Tłuszcz: 7,72 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,65g
Węglowodany: 23,9 g;
w tym cukry: 3,1g
Błonnik: 3,6g
Białko: 57,47 g;
Sól: 2,62 g
Składniki mineralne w 100g:
Wapń: 199mg
Żelazo: 58,6 mg
Potas: 1540mg
Jod: 1700ug
Miedź: 0,09mg
Magnez: 431 mg
Cynk: 1,6mg
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Chiny
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.