Słonecznik łuskany

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Bułgaria

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Słonecznik to wyjątkowo pożyteczna i popularna w Polsce roślina. Może być jedzony zarówno samodzielnie, jak i stanowić wspaniały dodatek do innych potraw. Słonecznik łuskany bogaty jest bowiem w liczne witaminy, które usprawniają funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych, zwiększając odporność organizmu oraz ogólną kondycję ciała i umysłu.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    cena
  • szt.
  • 9,99 zł
Produkt został zamówiony 825 razy.

Słonecznik to wyjątkowo pożyteczna i popularna w Polsce roślina. Może być jedzony zarówno samodzielnie, jak i stanowić wspaniały dodatek do innych potraw. Słonecznik łuskany bogaty jest bowiem w liczne witaminy, które usprawniają funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych, zwiększając odporność organizmu oraz ogólną kondycję ciała i umysłu.

Bogactwo witamin i minerałów

Nasiona słonecznika to cenne źródło niezwykle wartościowych dla naszego organizmu witamin E oraz witamin z grupy B. To połączenie sprawia, że słonecznik łuskany bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Oprócz cennych witamin, słonecznik łuskany to także doskonałe źródło magnezu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, wapnia i selenu.

Wspomaga naukę

Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem magnezu. Jego odpowiednio wysoki poziom pomaga nam bowiem radzić sobie ze stresem, poprawia koncentrację oraz usprawnia procesy myślowe. Dzięki temu zaleca się włączyć go do diety osobą uczącym się oraz potrzebującym skupienia  w pracy.  Ponadto  pozytywnie wpływa także na stan naszego serca i układu krwionośnego.

Odporność i zdrowie

Łuskany słonecznik warto jeść w okresie wzmożonej zachorowalność na grypę oraz przeziębienia. Wszystko to za sprawą kwasów omega 3 i 6, które zawierają łuskane ziarna słonecznika. Kwasy te pełnią bardzo istotną funkcję w ochronie naszego organizmu przed chorobami serca i układu krwionośnego oraz uczestniczą w procesach budulcowych wszystkich komórek ciała. Kwasy omega pozytywnie wpływają także na naszą odporność i zdrowie. Właśnie dlatego warto jeść słonecznik łuskany zwłaszcza na przełomie pór roku, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na spadki odporności i infekcje.

Zastosowanie słonecznika w kuchni

Słonecznik łuskany doskonale sprawdzi się jako dodatek do zdrowych sałatek, musli, owsianek oraz jogurtów. Możemy wykorzystać go także jako składnik panierek rybnych oraz dodawać do domowego pełnoziarnistego pieczywa. Można z niego przygotować także smaczną i pożywną pastę kanapkową. Aby ją wykonać, wystarczy zmielić ziarna, dodać do nich odrobinę ulubionych przypraw i taką pastą smarować domowe pieczywo.

 

 

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna 584 kcal
Tłuszcz 51,5 g
Węglowodany 20,0 g
Cukry 2,6 g
Błonnik 8,6 g
Białko 20,8 g

Witaminy i minerały

Witamina E 35,17 mg
Tiamina (B1) 1,48 mg
Niacyna (B3) 11,18 mg
Kwas foliowy (B9) 227 µg
Potas 645 mg
Fosfor 660 mg
Magnez 325 mg
Cynk 5 mg