Śliwki suszone

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Chile

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Nasze suszone śliwki swój smak i aromat zachowują na długo, dzięki naturalnemu procesowi suszenia. Można jeść je prosto z opakowania, dodawać do ulubionych deserów bądź poddawać obróbce termicznej np. przygotowując pyszną owsiankę gotowaną z śliwkami. 

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Spichlerz Zdrowia
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • Cena katalogowa: 8,99 zł
  • Rabat: -0,45 zł (5 %)
  • 8,54 zł
Produkt został zamówiony 388 razy.

Nasze suszone śliwki swój smak i aromat zachowują na długo, dzięki naturalnemu procesowi suszenia. Można jeść je prosto z opakowania, dodawać do ulubionych deserów bądź poddawać obróbce termicznej np. przygotowując pyszną owsiankę gotowaną z śliwkami.

Łagodzenie zaparć

Śliwka suszona znana jest z posiadania zdolności uśmierzających problemy z zaparciami. Juz jedna śliwka dostarcza 1g błonnika pokarmowego. Który działa jak wewnętrzna szczotka omiatająca nasze jelita (zachyłki jelit) , w których magazynują się niepożądane złogi pokarmowe.

Odgrywa rolę w łagodzeniu zaparć poprzez zwiększenie objętości kału i może przyspieszyć tempo perystaltyki jelit. Ponadto zawierają sorbitol-alkohol cukrowy o naturalnym działaniu przeczyszczającym.

Śliwki suszone a cukrzyca

W suszonych śliwkach znajduje się błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi. Oprócz tego sprawia, że czujemy się po zjedzeniu suszonych śliwek najedzeni. Brak chęci podjadania to krok w kierunku prawidłowego BMI. Śliwki suszone z pomocą pektyn spowalniają wchłanianie cukrów, przez co organizm prędzej korzysta z rezerw magazynowanych jako tłuszcze.

Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze

Naukowcy potwierdzają , że śliwki suszone to owoce najbogatsze w antyoksydanty . Polifenole chronią przed degeneracją komórki . Dzięki temu są świetnym elementem chroniącym organizm przed rakiem. Przeciwutleniacze dodatkowo walczą z wolnymi rodnikami minimalizując ryzyko wystąpienia chorób serca i udarom. Śliwka zawdzięcza swój kolor pigmentowi tzw. antycyjanom , które również zwalczają wolne rodniki.

 

Witaminy z grupy B koją nerwy

Śliwki suszone, od wieków cieszą się opinią owoców, które poprawiają nasz nastrój oraz uspokajają wzburzone nerwy.

Witamina B1 poprawia pamięć, witamina B2 odpowiada za poprawne działanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego. Witamina B6 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz zwiększa odporność organizmu.

 

Wartości odżywcze w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 1191kJ / 282kcal

Tłuszcz: 1,2g w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2g

Węglowodany: 60g w tym cukry: 60g

Biało: 3,5g

Sól: 0,03g


Witaminy


Witamina C – 9.5 mg
Tiamina – 0.028 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.417 mg
Witamina B6  - 0.029 mg
Kwas foliowy -  5 µg
Witamina A – 345 IU
Witamina E – 0.26 mg
Witamina K - 6.4 µg


Minerały


Wapń – 6 mg
Żelazo - 0.17 mg
Magnez - 7 mg
Fosfor - 16 mg
Potas - 157mg
Sód – 0 mg
Cynk - 0.10 mg