Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy wraz olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek, jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych stosowanych w naszej tradycyjnej polskiej kuchni.  Olej słonecznikowy dobry jest do obróbki termicznej ponieważ proces rafinacji zwiększa jego odporność na działania wysokich temperatur.

  • szt.
  • Cena katalogowa: 24,00 zł
  • Rabat: -7,20 zł (30 %)
  • 16,80 zł
Produkt został zamówiony 485 razy.

Jesteśmy producentem olejów tłoczonych na zimno.

Zawsze Świeży, 100% naturalny, tłoczony na zimno. Nasz olej nie stoi na półce tylko wytwarzamy go na bieżąco.

Czym wyróżnia się nasz olej słonecznikowy

  • Nasz Olej słonecznikowy produkowany w naszej własnej rodzinnej olejarni  Spichlerz-Zdrowia to

    prawdziwy 100% naturalnie tłoczony olej na zimno.

  • Nierafinowany. niefiltrowany.  bez domieszek. bez konserwantów.  bez obróbki termicznej.
  • Do tłoczenia używamy słonecznika z najlepszych upraw.
  • Dzięki tłoczeniu  w temperaturze 35 stopni wszystkie właściwości są zachowane.
  • Nasze Oleje tłoczymy codziennie dlatego nasz olej jest świeży.
  • Osad w butelce jest zjawiskiem naturalnym. świadczącym  o prawdziwej produkcji naturalnej.

Skład: 100% olej  tłoczony na zimno  z pestek słonecznika

Kraj pochodzenia ziarna: Bułgaria/Polska

Właściwości prozdrowotne, które opisujemy dotyczą składników mineralnych oraz witamin zawartych w Oleju słonecznikowym.

Słonecznik:

Roślina ta posiada charakterystyczne, ogromne  kwiaty o żółtych, podłużnych płatkach. Na środku kwiatu znajdują się czarne nasiona słonecznika, które można spożyć nawet na  surowo. Olej z nasion słonecznika bogaty jest w sterole, tokoferole, witaminę E i liczne kwasy tłuszczowe.

Użytkownicy oleju ze słonecznika chwalą go za jego walory smakowe oraz pozytywny wpływ na ogólną kondycje organizmu.

Zastosowanie oleju z ziaren słonecznika:

Olej słonecznikowy uważany jest za uniwersalny. Nie powinno się go jednak używać do smażenia.

Wynika to z zawartości dużej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezwykle podatne na wpływ wysokiej temperatury powyżej 100 st. C. Pod jej wpływem dochodzi do ich rozkładu na szkodliwe związki. Nadaje się natomiast idealnie do potraw na zimno. Olej słonecznikowy można wykorzystać jako dodatek do sosów, zup, ryb, sałatek, gotowania.

Zalecamy  go również stosować do pielęgnacji skóry oraz włosów. Idealnie nadaje się jako maseczka na twarz albo odżywka do włosów. Ponadto dzięki olejowi słonecznikowemu można z pozytywnym skutkiem dbać o zdrową cerę, a jego regularne stosowanie opóźnia procesy starzenia.

Olej słonecznikowy można także ssać i wykorzystać go jako płyn absorbujący toksyny. Dzięki temu pozwoli skutecznie zadbać o higienę jamy ustnej.

Przechowywanie

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno należy przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w zaciemnionym miejscu najlepiej w temperaturze 5-10 st. C. Okres przydatności do spożycia w przypadku takiego oleju wynosi 0d 3 do 6 miesięcy, oleju rafinowanego jest nieco dłuższy.

Nasza firma spichlerz zdrowia jest  przekonana, że  zimnotłoczony olej słonecznikowy powinien zagościć na stałe w naszym jadłospisie.

Wartość odżywcza oleju słonecznikowego w 100 g:

Wartość energetyczna   3766 kJ / 900 kcal

- tłuszcz w tym

- kwasy tłuszczowe nasycone  8,6 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone         19 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone         72 g

- węglowodany           0 g

- w tym cukry             0 g

- białko            0 g

- sól     0 g

- WITAMINY: A, B, D, E