Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Turcja
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Morele są znanymi na całym świecie owocami pestkowymi. Dzięki suszeniu można znacznie wydłużyć przydatność do spożycia wielu produktów – mięs, warzyw i owoców. Suszenie jest bowiem najstarszą na świecie metodą konserwacji produktu. Są to jedne z bakalii o najbardziej niepowtarzalnym smaku, a także są bardzo słodkie, wyjątkowo soczyste, ale także pełne wartości odżywczych – witamin i minerałów.
Morele są znanymi na całym świecie owocami pestkowymi. Dzięki suszeniu można znacznie wydłużyć przydatność do spożycia wielu produktów – mięs, warzyw i owoców. Suszenie jest bowiem najstarszą na świecie metodą konserwacji produktu. Są to jedne z bakalii o najbardziej niepowtarzalnym smaku, a także są bardzo słodkie, wyjątkowo soczyste, ale także pełne wartości odżywczych – witamin i minerałów.
Morele znane już były 4000 lat erą w Chinach. Dowodzą tego najnowsze badania dendrologów. W tamtych czasach morele były jedzone w postaci świeżych owoców. Jednak Chińczycy posiadali już wtedy umiejętność suszenia. Do Europy morele przywędrowały właśnie w postaci suszonej za pośrednictwem karawan kupieckich podróżujących jedwabnym szlakiem. W Cesarstwie Rzymskim morele znano już w I wieku przed naszą erą, szybko zaczęto ją również uprawiać w basenie Morza Śródziemnego, gdzie miała idealne warunki do wzrostu.
Drzewa morelowe są jednosezonowe. Dlatego przy całorocznej uprawie trzeba szczegółowo zadbać o odpowiednie warunki, żeby owoce które zostaną pozyskane były wysokiej klasy. Właśnie takie są nasze suszone produkty.
Suszone morele to obfite źródło wartości odżywczych. Dietetycy zalecają aby jeść 10 suszonych moreli każdego dnia. Jako jedne z niewielu suszonych owoców są bezpieczne przy spożyciu dla cukrzyków. Są bardzo bogate w silny utleniacz - beta-karoten. Ponadto witaminy A, B, C, E oraz żelazo, wapń, fosfor, potas, a także bor.
Dzięki zawartemu w suszonych morelach potasowi możemy odpowiednio wspierać gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu. Potas jest również składnikiem pompy sodowo - potasowej. Reguluje ciśnienie osmotyczne , zwiększa przepuszczalność błon komórkowych , jest antagonistą jonów wapnia, podnosi napięcie mięśni i zwiększa czynności gruczołów wydzielniczych.
Suszone morele zawierają wapń, który wchodzi w skład macierzy kostnej, którą wzmacnia i w której jednocześnie jest przechowywany jak w swego rodzaju magazynie. W razie potrzeby organizm pobiera wapń z tego magazynu, a proces ten jest uruchamiany poprzez zwiększoną syntezę. Jego niedobór niedobór powoduje w wieku dziecięcym krzywicę, w okresie intensywnego wzrastania jest przyczyną osiągnięcia niskiej szczytowej masy kostnej a następnie prowadzi do zanikania tkanki kostnej i osteoporozy.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna - 1009 kJ / 241 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 62,6 g w tym cukry - 53,4 g
Białko - 3 g
Sól - 0,03 g