Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Miód rzepakowy uważany jest za jeden z najsłodszych miodów. Stosuje się go jako zamiennik cukru. Oprócz zastosowania w kuchni również odnajduje się w kosmetyce, poprawia kondycję skóry i włosów. Miód rzepakowy jest zalecanym środkiem na kaca.
Nasze miody są w 100% bez konserwantów, bez chemii.
Prosto z pasieki bez domieszek, 100% Naturalny, a dzieki temu są zdrowe.
Miód rzepakowy uważany jest za jeden z najsłodszych miodów. Stosuje się go jako zamiennik cukru. Oprócz zastosowania w kuchni również odnajduje się w kosmetyce, poprawia kondycję skóry i włosów. Miód rzepakowy jest zalecanym środkiem na kaca.
Miód rzepakowy bogaty jest w garbniki, olejki eteryczne, witaminy, flawonoidy i minerały. Odnajdujemy w nim bor do budowy tkanki kostnej oraz do prawidłowej pracy tarczycy i śledziony. Zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminy K i C. Posiada w swoim składzie magnez, potas kwasy fenolowe. Dodaje energii dzięki zawartej w nim glukozie. jest niezbędny podczas zmęczenia, osłabienia i podczas zwiększonego wysiłku fizycznego. Naturalnie wzmacnia odporność układu krwionośnego, świetnie zwalcza przeziębienie i grypę.
Miód rzepakowy zaleca się stosować u osób po zawale serca, gdyż łagodnie pozwala wrócić do pełni zdrowia. Zawarta w miodzie acetylocholina rozszerza naczynia wieńcowe, redukując nadciśnienie. Rozszerzenie naczyń wieńcowych serca powoduje, że są bardziej dotlenione i odżywione. Osłabia się ryzyko pojawienia miażdżycy, a obecność potasu stabilizuje funkcjonowanie mięśnia sercowego. Picie miodu rzepakowego zapobiega pojawieniu się problemów z krążeniem i zawyżonym poziomem cholesterolu we krwi. Substancje zawarte w miodzie rzepakowym obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu.
Miód z rzepaku jest doskonały przy schorzeniach wątroby. Zawarta w nim glukoza i fruktoza łatwo się wchłaniają i dodatkowo w procesie przemian glukozy powstaje kwas glukuronowy wzmacniający funkcję tego narządu i przyspiesza działanie detoksykacyjne. Organizm zwalcza toksyny z organizmy przy tym nie obciążając wątroby. Miód z rzepaku wspiera przemianę tłuszczów oraz polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Również wspiera wątrobę przy zatruciu alkoholowym, jest zalecany na kaca.
Dzięki miodowi rzepakowemu obniża się stan zapalny wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jednocześnie miód ten przyspiesza gojenie się ran powstających przy wrzodach i nadżerkach. Jest wskazany do stosowania podczas pojawianiu się zgagi i wzdęć jak również przy mdłościach. Leczy stany zapalne nerek, pęcherza i cewki moczowej.
Miód rzepakowy zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, infekcji nosa, gardła i oskrzeli. Wzmacnia odporność organizmu na przeziębienia. Miód ten ma właściwości anntybiotyczne oraz pobudza system immunologiczny co prowadzi do zahamowania stanu przeziębienia.
Opatrunki z miodu skutecznie leczą odleżyny. Jest również wskazany do użycia na blizny. Miód rzepakowy powoduje szybsze bliznowacenie ran, zapobiegając zakażeniu.. Jest niezwykle cenny przy oparzeniach i chroni przed powstaniem pęcherzy.
Aby wszystkie dobroczynne składniki miodu wchłonęły się do naszego organizmu należy go właściwie spożywać. Najwięcej zdrowych właściwości zostanie wchłonięta gdy przez chwilę będziemy trzymać miód pod językiem,
Nigdy nie podgrzewamy i nie dodajemy do napojów miodu gdy ich temperatura przekracza 60°C, wtedy większość składników leczniczych podlega dezaktywacji.
Kalorie – 335 kcal
Białko – 0,4 g
Węglowodany – 78 g
Glukoza – 45g
Fruktoza – 38g
Tłuszcz – 0g