Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Miód lipowy jest jednym z najszlachetniejszych miodów, uznanym przez naukowców, jest wyjątkowy zarówno pod względem smaku jak i zapachu. Lipowy smak miodu nie łatwo uzyskać ponieważ rzadko można spotkać w jednym miejscu duże skupisko lip powoduje to, że ten miód jest niezwykle cenny.
Zawiera mnóstwo witamin C, H, PP oraz z grupy B jak również minerałów magnezu, potasu, chloru i manganu. Jest źródłem olejków eterycznych, garbników, enzymy i flawonoidów, kwasów organicznych (kawowy)
Miód lipowy jest jednym z najszlachetniejszych miodów, uznanym przez naukowców, jest wyjątkowy zarówno pod względem smaku jak i zapachu. Lipowy smak miodu nie łatwo uzyskać ponieważ rzadko można spotkać w jednym miejscu duże skupisko lip powoduje to, że ten miód jest niezwykle cenny.
Zawiera mnóstwo witamin C, H, PP oraz z grupy B jak również minerałów magnezu, potasu, chloru i manganu. Jest źródłem olejków eterycznych, garbników, enzymy i flawonoidów, kwasów organicznych (kawowy)
Jest używany w różnych stanach osłabienia, przemęczenia, rekonwalescencji po chorobach oraz niedożywienia, dostarcza mnóstwo energii.
Miód lipowy wspiera profilaktykę przeciwko stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, infekcji nosa, gardła i oskrzeli. Wzmacnia odporność organizmu na przeziębienia. Miód ten pobudza system immunologiczny co prowadzi do zahamowania stanu przeziębienia. Obniża stany gorączkowe dzięki olejkom eterycznym. Jego aktywność przeciwbakteryjna podana w jednostkach aktywności antybiotycznej na gram miodu [JA/g] wynosi 24,4. jeden z największych współczynników.
Aby wszystkie dobroczynne składniki miodu wchłonęły się do naszego organizmu należy go właściwie spożywać. Najwięcej zdrowych właściwości zostanie wchłonięte gdy przez chwilę będziemy trzymać miód pod językiem,
Nigdy nie podgrzewamy i nie dodajemy do napojów miodu gdy ich temperatura przekracza 60°C, wtedy większość składników leczniczych podlega dezaktywacji.