Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Słonecznik to wyjątkowo pożyteczna i popularna w Polsce roślina. Może być jedzony zarówno samodzielnie, jak i stanowić wspaniały dodatek do innych potraw. Słonecznik łuskany bogaty jest bowiem w liczne witaminy, które usprawniają funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych, zwiększając odporność organizmu oraz ogólną kondycję ciała i umysłu.
Słonecznik to wyjątkowo pożyteczna i popularna w Polsce roślina. Może być jedzony zarówno samodzielnie, jak i stanowić wspaniały dodatek do innych potraw. Słonecznik łuskany bogaty jest bowiem w liczne witaminy, które usprawniają funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych, zwiększając odporność organizmu oraz ogólną kondycję ciała i umysłu.
Nasiona słonecznika to cenne źródło niezwykle wartościowych dla naszego organizmu witamin E oraz witamin z grupy B. To połączenie sprawia, że słonecznik łuskany bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Oprócz cennych witamin, słonecznik łuskany to także doskonałe źródło magnezu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, wapnia i selenu.
Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem magnezu. Jego odpowiednio wysoki poziom pomaga nam bowiem radzić sobie ze stresem, poprawia koncentrację oraz usprawnia procesy myślowe. Dzięki temu zaleca się włączyć go do diety osobą uczącym się oraz potrzebującym skupienia w pracy. Ponadto pozytywnie wpływa także na stan naszego serca i układu krwionośnego.
Łuskany słonecznik warto jeść w okresie wzmożonej zachorowalność na grypę oraz przeziębienia. Wszystko to za sprawą kwasów omega 3 i 6, które zawierają łuskane ziarna słonecznika. Kwasy te pełnią bardzo istotną funkcję w ochronie naszego organizmu przed chorobami serca i układu krwionośnego oraz uczestniczą w procesach budulcowych wszystkich komórek ciała. Kwasy omega pozytywnie wpływają także na naszą odporność i zdrowie. Właśnie dlatego warto jeść słonecznik łuskany zwłaszcza na przełomie pór roku, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na spadki odporności i infekcje.
Słonecznik łuskany doskonale sprawdzi się jako dodatek do zdrowych sałatek, musli, owsianek oraz jogurtów. Możemy wykorzystać go także jako składnik panierek rybnych oraz dodawać do domowego pełnoziarnistego pieczywa. Można z niego przygotować także smaczną i pożywną pastę kanapkową. Aby ją wykonać, wystarczy zmielić ziarna, dodać do nich odrobinę ulubionych przypraw i taką pastą smarować domowe pieczywo.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 584 kcal
Tłuszcz 51,5 g
Węglowodany 20,0 g
Cukry 2,6 g
Błonnik 8,6 g
Białko 20,8 g
Witaminy i minerały
Witamina E 35,17 mg
Tiamina (B1) 1,48 mg
Niacyna (B3) 11,18 mg
Kwas foliowy (B9) 227 µg
Potas 645 mg
Fosfor 660 mg
Magnez 325 mg
Cynk 5 mg