Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Iran
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Pistacje swoimi właściwościami poprawiają wzrok i ograniczają zwyrodnienie plamki zółtej. Wpływają na regulację ciśnienie tetniczego i cholesterolu. Posiadają niski indeks glikemiczny a zatem są tolerowane przez osoby z cukrzycą. Wspomagają pracę serca. Osłaniają także układ nerwowy.
Pistacje swoimi właściwościami poprawiają wzrok i ograniczają zwyrodnienie plamki zółtej. Wpływają na regulację ciśnienie tetniczego i cholesterolu. Posiadają niski indeks glikemiczny a zatem są tolerowane przez osoby z cukrzycą. Wspomagają pracę serca. Osłaniają także układ nerwowy.
Stałe jedzenie około 100 gram pistacji polepsza funkcjonowanie układu krwionośnego. Normują poziom cukru i wpływają na utrzymanie właściwej wagi. Wpływają na redukcję poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Orzechy pistacji posiadają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę które zawiera plamka żółta jak również są antyoksydantami które zapobiegają uszkodzeniu siatkówki. Minimalizują ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Zawierają dużej zawartości witaminy A w postaci beta-karotenu, która zapobiega kurzej ślepocie oraz zespołowi suchego oka.
Dzięki bogactwu w witamin z grupy B które zmniejszają poziom stresu i koją nerwy. Natomiast dzięki zawartości ryboflawiny i niacyny wzmacniają układ nerwowy oraz pomagają kobietom w związku z napięciem przedmiesiączkowym.
Wartości odżywcze pistacji w 100 g
Wartość energetyczna - 563 kcal
Białko ogółem - 20.22 g
Węglowodany- 27.52 g w tym cukry proste 7.67
Tłuszcz- 45.40 g
Błonnik - 10.3 g
Witaminy
Witamina C– 5.7 mg
Witamina E – 2.4 mg
Witamina A– 416 IU
Kwas foliowy-52 µg
Tiamina– 0.88 mg
Ryboflawina– 0.17 mg
Niacyna- 1.4 mg
Witamina B6- 1.8 mg
Minerały
Potas - 1026 mg
Fosfor - 491 mg
Magnez- 122 mg
Wapń – 106 mg
Żelazo- 3.93 mg
Sód– 1,1 mg
Cynk- 2.21 mg