Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Polska, Chiny
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Skarbem żółto-pomarańczowego miąższu dyni są ukryte w jej wnętrzu pestki. Korzyści zdrowotne wynikające z włączenia ich do swojej diety są ogromne. Stosowane jako pyszna, chrupiąca i odżywcza przekąska idealnie zastąpi chęć sięgania po niezdrowe chipsy bądź słodkości. Dynia świetnie sprawdza się jako dodatek do codziennej kuchni, polecana do rozmaitych wypieków, pieczywa, makaronów, kasz, deserów, sałatek czy słodkiego mussli z jogurtem.
Skarbem żółto-pomarańczowego miąższu dyni są ukryte w jej wnętrzu pestki. Korzyści zdrowotne wynikające z włączenia ich do swojej diety są ogromne. Stosowane jako pyszna, chrupiąca i odżywcza przekąska idealnie zastąpi chęć sięgania po niezdrowe chipsy bądź słodkości. Dynia świetnie sprawdza się jako dodatek do codziennej kuchni, polecana do rozmaitych wypieków, pieczywa, makaronów, kasz, deserów, sałatek czy słodkiego mussli z jogurtem.
Pestki dyni są między innymi bogactwem witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy A, witaminy C oraz witaminy D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowych posiłków.
Wpływ na zdrowie:
Wspomagają przy leczeniu nerek oraz zmniejszają ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych . Spożywanie pomaga złagodzić skurcze mięśniowe, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, (drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.) Beta-karoten, potas, cynk i selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. W pestkach dyni nie brakuje witaminy D, która odpowiedzialna jest za utrzymywanie zdrowych kości oraz układu nerwowego i mięśniowego. Pobudza układ odpornościowy do działania oraz wspomaga komórki szpiku kostnego.
Dzięki wysokiej zawartości cynku w pestkach pobudzają paznokcie i włosy do wzrostu. Niedobory tego pierwiastka osłabiają cebulki włosów, dlatego regularne stosowanie przywróci wytrzymałość i objętość włosom . Cynk wspiera zdrowy wygląd skóry, ponadto wspomaga leczenie zmian trądzikowych.
Magnez w naszych pestkach Jednym z najlepszych źródeł magnezu są właśnie dyniowe pestki. Zapotrzebowanie na ten minerał jest niezwykle duże i często brakuje go w naszych dietach. Magnez reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cukru. Zapewnia zdrowe serce oraz mocne kości
Stanowią one niezbędne dla organizmu elementy, wykorzystywane do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają również w organizmie funkcje transportowe .Przykładem jest fakt, że biorą udział w przenoszeniu enzymów w ludzkim ciele. Enzymy potrzebne są do zachodzenia reakcji. Kwasy występujące w pestkach dyni Linolowy Oleinowy Palmitynowy
Warto również wiedzieć, iż niedobór cynku może wpływać na obniżenie produkcji testosteronu. Dlatego też, pestki dyni w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną powinny stanowić stały element stylu życia każdego mężczyzny, który ceni sobie swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2514 kJ / 607 kcal
Tłuszcz - 49 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 8,5 g
Węglowodany - 8,2 g w tym cukry - 1,3 g
Białko - 30 g Sól - 0,05 g