Mega Promo -30%,-20% w naszych sklepach 

Darmowa wysyłka od 150 zł. 

Jak wykorzystać masło z orzechów laskowych?

21-10-2021

Orzechy laskowe to dobrze znany nam produkt spożywczy. Występują głównie w krajach śródziemnomorskich, ale z powodzeniem rosną także w Polsce. Są niezwykle smaczne, tanie oraz wartościowe. Świetną alternatywą dla jedzenia ich solo jest masło z orzechów laskowych. Jak wykorzystać je w kuchni? Mamy mnóstwo propozycji!

Dlaczego masło orzechowe z orzechów laskowych jest zdrowe?

Wybierając masło orzechowe, warto sprawdzić skład – najzdrowszym rozwiązaniem będzie 100% pasta z orzechów, bez dodatku: soli, cukru oraz tłuszczów i konserwantów. Nasze masło z orzechów laskowych zawiera bardzo duże ilości białka, błonnika oraz nienasycanych kwasów tłuszczowych, a za to niewiele węglowodanów. Jest cennym źródłem witamin: A, B6, C, E oraz K, a także: cynku, kwasu foliowego, magnezu, miedzi, potasu, wapnia i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego spożywanie zalecane jest wegetarianom i weganom, których dieta może być zbyt uboga w białko.

Masło z orzechów laskowych ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Dzięki jego spożywaniu reguluje się ciśnienie krwi. Dodatkowo pozwala na zmniejszenie poziomu całkowitego oraz tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz wzrost „dobrego” cholesterolu, czyli HDL. Stanowi dokonałą profilaktykę miażdżycy i zakrzepów, ponieważ zwiększa światło tętnic i zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Orzechy laskowe wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Masło wyprodukowane z nich to świetny produkt dla osób, które potrzebują poprawić koncentrację oraz pamięć. Sprawdzi się także jako sposób na ukojenie skołatanych nerwów oraz obniżenie poziomu stresu. Mimo wysokiej kaloryczności można stosować je na diecie odchudzającej oraz w jadłospisie osób dążących do rozbudowania masy mięśniowej. Ponadto masło z orzechów laskowych doskonale wpływa na potencję i płodność mężczyzn.

Masło z orzechów laskowych – do czego użyć?

Masło orzechowe laskowe ma nie tylko wspaniałe właściwości, ale i doskonały smak. Świetnie sprawdzi się zarówno jak dodatek do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Naszą pierwszą propozycją jest przygotowanie pożywnego smoothie z: banana, kakao, daktyli i mleka z masłem orzechowym z orzechów laskowych. Spróbuj także smoothie bowl z jego dodatkiem. Bardzo dobrze sprawdzi się do kanapek na słodko. Dla urozmaicenia można dodać do nich także dżem, powidła bądź świeże owoce. Idealnie komponuje się z cynamonem. Można użyć klasycznego pieczywa, a także chrupkiego bądź wafli ryżowych. Masło z orzechów laskowych można dodawać do owsianek, jaglanek, a także smarować nim omlety i naleśniki. Na jego bazie przygotowuje się wyborne kremy do ciast oraz tortów. Na szybką przekąskę bardzo dobrze sprawdzą się domowe batoniki z masła orzechowego i mąki kokosowej. Masło laskowe można poddawać obróbce termicznej, więc idealne sprawdzi się jako składnik ciasteczek i muffinów. Dodatkowo nadaje ciekawego smaku daniom obiadowym z warzyw, a także leczo i curry. Idealnie sprawdza się w warzywnych zupach na bazie mleczka kokosowego. Może stanowić składnik sosu do makaronu lub sałatki, a także marynaty do kurczaka – zwłaszcza pikantnej.

Wiele osób podjada masło z orzechów laskowych prosto ze słoika, bez żadnych dodatków. Dla nas ten sposób jest doskonały w swojej prostocie!

Przechowanie masła z orzechów laskowych

Aby masło orzechowe było długo wartościowe i smaczne, należy pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu, by nie zjełczało – na tendencję do szybkiego psucia się. Po zakupie i otworzeniu słoika, masło może w nim pozostać, musi być jednak szczelnie zamknięte. Nie ma konieczności przechowywania masła z orzechów laskowych w lodówce – temperatura pokojowa jest optymalna. Ważne jest, aby nie eksponować go na promieniowanie słoneczne oraz przechowywać w suchym miejscu.

Jakie inne produkty z orzechów warto mieć w spiżarni?

Warto podkreślić, że nie tylko orzechy laskowe mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Radzimy spróbować także innych wartościowych produktów na bazie orzechów. Są to m.in. masło orzechowe z:

  • nerkowców,
  • arachidów,
  • migdałów,
  • pistacji,
  • słonecznika,
  • pestek dyni,
  • orzechów makadamia,
  • orzechów pekan,
  • orzechów brazylijskich.

Niektóre z nich występują nie tylko w klasycznej wersji, ale i z dodatkiem mango lub daktyli, przez co doznania smakowe są jeszcze bardziej intensywne i ciekawe. Warto podkreślić, ze ciekawym dodatkiem do dań może być również pasta kokosowa. W naszym sklepie posiadamy także oleje z orzechów arachidowych i z pestek dyni.

Jak zrobić masło orzechowe z orzechów laskowych?

Niektórzy decydują się na samodzielne przygotowanie masła orzechowego. Do jego wykonania potrzebne są orzechy, najlepiej około 2 szklanek. Pierwszym krokiem jest prażenie ich przez około 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W międzyczasie należy je kilkukrotnie przemieszać, by się nie przypaliły. Następnie warto obrać je skórek, jednak jest to opcjonalny krok. Orzechy należy zostawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do robota kuchennego, kielicha blendera lub malaksera i miksować aż do uzyskania półpłynnej konsystencji – może być to czasochłonne. Do zbyt gęstej masy można dodać odrobinę zimnej wody. Smak domowego masła orzechowego można „podkręcić” szczyptą soli lub słodziłem np. syropem klonowym czy z daktyli. Warto jednak zaznaczyć, że do jego wykonania konieczne jest urządzenie o wysokiej mocy. Te słabe mogą nie poradzić sobie z rozdrobnieniem orzechów. Dość często dochodzi także do spalenia się sprzętu.