Jak stosować olej z pestek dyni?

28-10-2021

Oleje spożywcze cieszą się coraz większą popularnością i zdobywają coraz szersze uznanie wśród polskich konsumentów. Uwagę zwraca się nie tylko na ich walory smakowe, ale również, a może przede wszystkim, prozdrowotne. Wprowadzenie do swojej diety nierafinowaniach, tłoczonych na zimno olejów może przynieść ogromne korzyści, m.in. wzmocnić naszą odporność. Przykładem produktu, który jest wciąż mało znany w naszym kraju, pomimo różnorodnych wartości, jakie w sobie zawiera, jest olej z pestek dyni.

Olej z pestek dyni — właściwości

W tradycyjnej polskiej kuchni nie znajdziemy oleju z pestek dyni, a to wielka szkoda. Produkt ten, podobnie jak inne oleje prozdrowotne, zawiera w sobie mnóstwo cennych składników. Warto zauważyć, że olej z pestek dyni wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie. Zawiera on w sobie fitosterole, które sprzyjają obniżeniu cholesterolu we krwi oraz wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, dzięki czemu powodują hamowanie reakcji alergicznych. Potwierdzono również, że warto wykorzystywać olej z pestek dyni na prostatę, w leczeniu schorzeń pęcherza i dróg moczowych, a także miażdżycy. Można stosować również olej z pestek dyni na pasożyty, gdyż pomaga usuwać je z organizmu.

Produkt ten powinien przypaść do gustu także osobom, które chcą zadbać o urodę, bowiem usprawnia przemianę materii, a także reguluje przemiany hormonalne, skąd płynie wniosek, że można stosować olej z pestek dyni na włosy.

Jakie składniki zawiera olej z pestek dyni?

W odpowiednio przygotowanym, a więc tłoczonym na zimno oleju z pestek dyni znajduje się mnóstwo witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także minerałów. Wśród witamin można wymienić te z grupy B, a także witaminę A, E, D oraz C. Jeśli chodzi o inne składniki, to olej ten jest cennym źródłem potasu, żelaza, wapnia, magnezu, jodu, fluoru, sodu, fosforu, cynku oraz selenu.

Istotne znaczenie mają również kwasy tłuszczowe, w tym wypadku są to kwasy omega-6, które wspomagają organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Niedobór tych składników może powodować spadek odporności organizmu, a nawet prowadzić do bezpłodności. Kolejną ogromną zaletą tej cennej, zielono-złotej substancji jest to, że wykazuje ona działanie przeciwgrzybiczne, przeciwutleniające oraz antybakteryjne.

Pochodzenie oleju z pestek z dyni

Jak wiadomo, dynie rosną w wielu miejscach, także w Polsce, jednak możliwość tłoczenia oleju z pestek znajdujących się w tych roślinach odkryli Austriacy ze Styrii. Uprawa dyni na tym obszarze jest bardzo powszechna, a jej początek sięga XVII wieku. W XVIII wieku odkryto natomiast prozdrowotne właściwości oleju, dzięki czemu wykorzystywany był już nie tylko w kuchni, ale trafił także na apteczne półki.

Zastosowanie oleju z pestek dyni

Należy pamiętać o tym, że olej z pestek dyni można stosować wyłącznie na zimno. Temperatura przechowywania wynosi natomiast maksymalnie 20 stopni Celsjusza, gdyż w innym wypadku może szybko zjełczeć. Poddając olej obróbce termicznej, powodujemy, że traci on swoje prozdrowotne właściwości, a co za tym idzie – obniża się jego jakość.

Olej z pestek dyni posiada orzechowy zapach i posmak. Świetnie nadaje się do sałatek, surówek oraz pieczywa. Można go wykorzystywać jako dodatek do zup (zwłaszcza zup kremów) oraz jajecznicy. Ten wyjątkowy produkt świetnie sprawdza się jako baza do pesto. Osoby, które lubią słodycze, mogą dodawać go do lodów, deserów, sernika, czy puddingów.

W kosmetyce olej pochodzący ze Styrii wykorzystywany jest do produkcji kremów. Świetnie nawilża, spłyca zmarszczki, łagodzi podrażnienia i powoduje, że skóra jest odpowiednio napięta. Co ciekawe, olej ten można potraktować jako kosmetyk sam w sobie, nakładając go bezpośrednio na twarz. Taki naturalny krem na pewno sprawdzi się w przypadku osób zmagających się z trądzikiem oraz bliznami po trądzikowymi.

Chcąc odpowiednio zadbać o skórę głowy i włosy, warto olejować je, używając do tego właśnie oleju z pestek dyni. Efektem takich zabiegów jest zahamowanie łysienia oraz wzmocnienie włosów.

Olej z pestek dyni — przeciwwskazania

W zasadzie nie ma przeciwwskazań do stosowania oleju z pestek dyni, trzeba jednak pamiętać, że zawiera on w sobie przede wszystkim kwasy omega-6, w związku z tym do zachowania równowagi należy spożywać także produkty bogate w kwasy omega-3, aby nie dopuścić do powstania stanu zapalnego w organizmie. Oczywiście dotyczy to sytuacji, w której olej ten pojawia się naprawdę często w naszej diecie.