Mega Promo -30%,-20% w naszych sklepach 

Darmowa wysyłka od 150 zł. 

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) to pyłek, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przetworzony przez pożyteczne owady. Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły w celu nakarmienia młodych owadów i trafia do ula pod postacią maleńkich kuleczek. Jedna taka kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów – w zależności od tego, na jakich terenach latają pszczoły.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • 18,99 zł
Produkt został zamówiony 504 razy.

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Polska

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) to pyłek, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przetworzony przez pożyteczne owady. Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły w celu nakarmienia młodych owadów i trafia do ula pod postacią maleńkich kuleczek. Jedna taka kuleczka to ponad 100 tysięcy mikro ziaren pyłków różnych kwiatów – w zależności od tego, na jakich terenach latają pszczoły.

Dużo białka

Ze względu na dużą zawartość białka, spożywanie pyłku kwiatowego polecane jest w niedoborach białka, np. w nieprawidłowo prowadzonej diecie wegańskiej lub wegetariańskiej czy diecie odchudzającej. Ponadto poleca się go osobą uprawiającym sporty siłowe.

Wzmocnienie odporności

Spożywanie pyłku kwiatowego pozwala wspomóc odporność organizmu, a zawarte w nim mikro i makroelementy mogą być pomocne w leczeniu anemii oraz złej kondycji organizmu wywołanej innymi chorobami lub lekami.

Stosowany w profilaktyce miażdżycy

Badania kliniczne potwierdziły w surowicy krwi ludzi chorych obniżenie zawartości wymienionych wcześniej substancji lipidowych. Ponadto u ludzi przyjmujących pyłek kwiatowy stwierdzono mniejszą zdolność płytek krwi do agregacji (zlepiania się). Sprzyja to przy leczeniu miażdżycy jednocześnie zabezpieczając przed niedokrwienną chorobą mięśnia sercowego i udarami mózgu. Przyjmuje się, że działanie hipolipemiczne pyłku kwiatowego związane jest głównie z NNKT oraz fosfolipidami i fitosterolami.

Spożywanie

Profilaktyczne spożywanie pyłku kwiatowego oznacza przyjmowanie ok. 20-40 g (4-8 łyżeczek) substancji dziennie w osobnych dawkach. Najlepiej pyłek kwiatowy zażywać na ok. pół godziny przed posiłkiem. Pyłkiem kwiatowym możemy posypać posiłek lub dodać go do napoju. Ważne, żeby nie dodawać pyłku kwiatowego do gorących potraw i napojów, gdyż wysoka temperatura niweluje cenne właściwości zawarte w pyłku.

Pyłek kwiatowy (pszczeli) - witaminy

Średnia zawartość (w 100 g) witamin w obnóżu pyłkowym

Witamina B1 0,9 mg

Witamina B2 1,7 mg

Witamina B6 0,5 mg

Witamina B3 15,5 mg

Witamina B5 3,0 mg

Witamina B7 18,8 mg

Witamina B8 0,06 mg

Witamina C 58,2 mg

β-Karoten (prowit. A) 13,3 mg

Witamina E 56,0 mg