Rodzynki sułtańskie

Rodzynki sułtańskie to bakalie, które dobrze zna każdy z nas. Swoją ogromną popularność na całym świecie zawdzięczają charakterystycznemu słodkiemu smakowi, obok którego trudno przejść obojętnie każdemu, kto lubuje się w słodkościach. Rodzynki sułtańskie są jednak nie tylko apetyczne, ale także i zdrowe.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • 7,99 zł
Produkt został zamówiony 496 razy.

Rodzynki sułtańskie to bakalie, które dobrze zna każdy z nas. Swoją ogromną popularność na całym świecie zawdzięczają charakterystycznemu słodkiemu smakowi, obok którego trudno przejść obojętnie każdemu, kto lubuje się w słodkościach. Rodzynki sułtańskie są jednak nie tylko apetyczne, ale także i zdrowe.

Pochodzenie i smak

Rodzynki sułtańskie pochodzą głównie z z górzystych terenów Turcji i Iranu, których gorący klimat i położone wysoko plantacje winogron pozwalają na uzyskanie najbardziej wartościowych bakalii. Spośród innych gatunków rodzynków wyróżniają się bowiem wyjątkowym słodkim smakiem, który pozbawiony jest charakterystycznej dla innych odmian tej grupy bakalii, nuty kwaśnej.

Energia i koncentracja

Dzięki dużej ilości magnezu oraz witamin z grupy B zaleca się włączyć rodzynki sułtańskie do swojej diety osobą aktywnym fizycznie oraz umysłowo. Wspomagają one skupienie oraz koncentracje a także dodają energii w codziennym działaniu.

Zdrowe kości 

Obecność wapnia jest szczególnie istotna dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ minimalizuje ryzyko powstawania osteoporozy. Ale także zaleca się je spożywać osobą cierpiącym na kruchość kości oraz podatnym na ich urazy. Rodzynki zwierają także resweratrol, ważny przeciwutleniacz, który ma za zadanie ochronę komórek naszego ciała przed ich uszkodzeniem przez patogeny.

Walka z próchnicą 

Według najnowszych badania przeprowadzonych w USA osoby, które regularnie zjadają rodzynki sułtańskie, są bowiem znacznie mniej narażone na wystąpienie próchnicy zębów. Za tą właściwość rodzynków sułtańskich odpowiedzialne są trzy związki, które w nich występują. Są to: kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural. 

Zastosowanie w kuchni

Rodzynki są chętnie używane w kuchni polskiej. Wchodzą w skład bakalii, które dodaje się do ciast oraz deserów, ale można je również dodawać do dań wytrawnych, zwłaszcza mięsnych. To również jest znakomita przekąska. Na ich bazie robić można szaszłyki, a także jeść je bezpośrednio z opakowania. To dobry pomysł na przekąskę w trakcie podróży, także podawaną dzieciom.

Właściwości odżywcze

Właściwość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna - 299 kcal
Białko ogółem - 3,07 g
Tłuszcz - 0,46 g
Węglowodany - 79,18 g (w tym cukry proste 59,19)
Błonnik - 3,7 g

Witaminy

Witamina C – 2,3 mg
Tiamina – 0,106 mg
Ryboflawina – 0,125 mg
Niacyna - 0,766 mg
Witamina B6  - 0,174 mg
Kwas foliowy -  5 µg
Witamina E – 0,12 mg
Witamina K - 3,5 µg

Minerały

Wapń – 50 mg
Żelazo - 1,88 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 101 mg
Potas - 749 mg
Sód – 11 mg
Cynk - 0,22 mg