Cukier trzcinowy jest produkowany z trzciny cukrowej (Saccharum officinarum L.) – długiej trawiastej rośliny rosnącej do wysokości 4 metrów, pochodzi z regionów tropikalnych i subtropikalnych.
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Kolumbia
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Cukier trzcinowy jest produkowany z trzciny cukrowej (Saccharum officinarum L.) – długiej trawiastej rośliny rosnącej do wysokości 4 metrów, pochodzi z regionów tropikalnych i subtropikalnych. Posiada karmelowy aromat i posmak. Pochodzi on od składników soku z trzciny: kwasów organicznych, acetaldehydu i alkoholi. Cukier trzcinowy głównie jest dostępny w formie kryształków, jako cukier biały i brązowy. Poza tym używa się go do dekoracji, nadaje połysk żywności, służy do wytwarzania glazur i różnych ozdób w cukiernictwie.
Cukier trzcinowy składa się z sacharozy, jest to dwucukier zbudowany z cząsteczek glukozy i fruktozy.
Wartości odżywcze w 100 g
Kalorie – 380 kcal
Białko – 0 g
Tłuszcze – 0 g
Węglowodany – 99,70 g w tym cukier 99,25 g
Błonnik – 0 g