Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Francja
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Mak niebieski to jedna z najpopularniejszych odmian maku. Wykorzystuje się go głównie w celach kulinarnych jako dodatek do wypieków oraz niektórych dań obiadowych. Zaliczany jest do superfoods czyli produktów o dużej ilości właściwości prozdrowotnych. Znane są one już od bardzo dawna, a kolejną cechą, która przemawia za przetestowaniem go jest to, że występuje naturalnie na terenach naszego rodzimego kraju.
Mak niebieski to jedna z najpopularniejszych odmian maku. Wykorzystuje się go głównie w celach kulinarnych jako dodatek do wypieków oraz niektórych dań obiadowych. Zaliczany jest do superfoods czyli produktów o dużej ilości właściwości prozdrowotnych. Znane są one już od bardzo dawna, a kolejną cechą, która przemawia za przetestowaniem go jest to, że występuje naturalnie na terenach naszego rodzimego kraju.
Mak niebieski należy do grupy roślin oleistych, które występują głównie na półkuli południowej. Nie jest to odmiana maku, która posiada właściwości narkotyzujące. Albowiem ta odmiana to mak zwany leczniczym, z którego jest wyrabiana między innymi morfina i kodeina. Niebieska odmiana maku znana jest ludziom już od czasów starożytnych kiedy to była wykorzystywana nie tylko w celach kulinarnych, ale również ze względu na jego działanie terapeutyczne. Mak był bowiem uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych specyfików uspokajających oraz obniżających ból, z których właściwości korzysta się po dziś dzień.
Skład niebieskiego maku wypełnia duża ilość witamin oraz minerałów a także substancji odżywczych. Dzięki wzbogaceniu swojej diety właśnie o ten składnik możemy lepiej zadbać o swoje zdrowie oraz samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, skutecznie pomaga w leczeniu anemii oraz niedokrwistości. Natomiast dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu pomagając ustabilizować go na pożądanym poziomie. Mak niebieski słynie bowiem ze zdolności do obniżania stężenia złego cholesterolu LDL oraz podwyższania poziomu tego dobrego – HDL. Co więcej wysoka zawartość sodu pomaga skutecznie obniżyć ciśnienie krwi.
Zawartość naturalnych witamin z grupy B, w tym cennego kwasu foliowego, pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Dlatego też zaleca się po niego sięgać zwłaszcza panią planującym potomstwo lub w I trymestrze ciąży. Mak niebieski i znajdujący się w nim kwas foliowy mogą zapobiegać bowiem wadom wrodzonym układu nerwowego u płodu, na których wystąpienie są szczególnie narażone dzieci kobiet cierpiących na niedobory kwasu foliowego.
Dzięki swoim właściwością zaleca się również aby osoby, które nie stronią od wysiłku fizycznego również włączyły go do swojej diety. Zawartość magnezu zmniejsza bowiem skurcze mięśni, a białko roślinne pomaga w budowaniu tkanki mięśniowej oraz rzeźbieniu zgrabnej sylwetki. Z uwagi na to szczególnie poleca się go osobą, które pragną rozbudować swoją masę mięśniową.
Najlepiej sprawdza się on do stosowania wypieków oraz słodkości. W tradycyjnej polskiej kuchni mamy wiele przepisów do których można go wykorzystać np. Strucla makowa. Ponadto, mak niebieski jest podstawowym składnikiem popularnego wigilijnego dania, kutii. Mak niebieski możemy z powodzeniem wykorzystać także do przygotowywania zdrowych przekąsek. Możemy dodawać go np. do owsianki i zjadać na śniadanie. Mak dostarczy nam bowiem energii, witamin oraz składników odżywczych, które pozwolą jeszcze lepiej stawić czoła codziennym wyzwaniom.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna - 2164 kJ/ 524 kcal
Tłuszcz - 43 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 5,5 g
Węglowodany - 42 g w tym cukry - 3,2 g
Błonnik - 20 g
Białko - 20 g
Sól - 0,02 g