Kimchi Hot z gochugaru 900ml

Kimchi ze względu na bogactwo składników odżywczych jest jednym z najzdrowszych dań na świecie.   Kimchi zawiera wiele witamin. składniki mineralne oraz błonnik, jednak za jego najważniejszy składnik uznaje się pożyteczne bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 35,99 zł
Produkt został zamówiony 402 razy.

Historia:

  • Słowo kimchi oznacza sfermentowane warzywa. W ten sposób przechowywano w Korei warzywa na zimę. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane w VII wieku. Jako pierwsze opisano kimchi z rzepy. W XII wieku kimchi zaczęto jadać nie tylko zimą, ale także przez cały rok.
  • Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej. Głównym składnikiem tej potrawy są sfermentowane lub kiszone warzywa. To danie będące symbolem kultury koreańskiej, którego przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Tradycja jego przygotowania została nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Właściwości Kimchi:

  • Kimchi ze względu na bogactwo składników odżywczych jest jednym z najzdrowszych dań na świecie.   Kimchi zawiera wiele witamin. składniki mineralne oraz błonnik, jednak za jego najważniejszy składnik uznaje się pożyteczne bakterie Lactobacillus – należące do grupy bakterii kwasu mlekowego. Wywierają one pozytywny wpływ na zdrowie - wspomagają trawienie i regulują pracę jelit.
  • W kim chi znajdziemy również wiele witaminy A. Jak wiadomo witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga zniwelować działanie wolnych rodników, opóźnia starzenie się komórek. Witamina A wpływa również korzystnie na stan naszego wzroku.
  • Kimchi, oprócz witaminy A, zawiera mnóstwo innych przeciwutleniaczy, które spowalniają tempo starzenia się komórek. Przeciwutleniacze hamują również zmiany w komórkach związane z tzw, stresem oksydacyjnym.
  • Substancje odżywcze zawarte w kimchi, m.in. allicyna i selen, pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu LDL w organizmie.
  • Co więcej, spożywanie kimchi wspomaga proces trawienia węglowodanów. Kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli, które są jednymi ze składników kimchi wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga spalić nadmiar energii.
  • Kimchi polecana jest też w profilaktyce wrzodów żołądka.

Składniki: Kapusta pekińska 83%, czosnek 2,5%, papryka gochugaru 2,5%, biała rzodkiew 2,5%, cukier 2%, sól morska , sos rybny, mąka pszenna, imbir.

Kraj Produkcji: Polska