Daktyle suszone

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Iran

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Daktyle


Daktyle to owoce palmy Phoenix dactylifera - najstarszego gatunku uprawianego przez człowieka, nazywanego przez ludy bliskowschodnie "drzewem życia". Te roślinne łakocie docenią osoby dbające o dobrą sylwetkę gdyż ich indeks glikemiczny jest dużo niższy niż większości słodyczy i nie przynoszą one strat wynikających z tzw. pustych kalorii. Suszone owoce sprawdzają się jako wegański zamiennik miodu, zagęstnik do ciast lub środek zapobiegawczy w przypadku nagłej ochoty na czekoladę.

  • szt.
  • 6,99 zł
Produkt został zamówiony 925 razy.

Daktyle

Daktyle to owoce palmy Phoenix dactylifera - najstarszego gatunku uprawianego przez człowieka, nazywanego przez ludy bliskowschodnie "drzewem życia". Te roślinne łakocie docenią osoby dbające o dobrą sylwetkę gdyż ich indeks glikemiczny jest dużo niższy niż większości słodyczy i nie przynoszą one strat wynikających z tzw. pustych kalorii. Suszone owoce sprawdzają się jako wegański zamiennik miodu, zagęstnik do ciast lub środek zapobiegawczy w przypadku nagłej ochoty na czekoladę.

Układ pokarmowy

Owoce palmy daktylowej zawierają sporo błonnika co czyni z nich przekąskę wyjątkowo korzystną dla jelit. Dodatkowo cukry schowane między włóknami celulozowymi często przedostają się do końcowych odcinków jelita grubego gdzie stanowią pożywkę dla bakterii symbiotycznych. Osoby cierpiące na nadkwasotę powinny spożywać je jako codzienny dodatek do żywności gdyż zobojętniają one kwasy żołądkowe.

Układ krwionośny

Spożywanie daktyli przyczynia się do poprawy profilu lipidowego oraz hamuje nadmierną krzepliwość krwi a co za tym idzie pomagają w leczeniu wielu chorób wynikających z niedrożności naczyń krwionośnych. Dzięki podaży glikogenu naczynia włosowate mogą bez problemu zaopatrzyć w ten związek wszystkie mięśnie pozwalając im na długotrwałą pracę

Układ nerwowy

Zawarte w daktylach salicylany łagodzą objawy bólowe, a tryptofan w nich zawarty zostaje przekształcony do serotoniny wpływającej na nasz dobry nastrój i wydolność organizmu. Daktyle jako źródło witamin z grupy B i tauryny wspomagają dobry sen i pomagają przy depresji dlatego powinny po nie sięgać osoby żyjące w stresie i cierpiące na bezsenność. Zawartość kwasu foliowego sprzyja regeneracji włókien nerwowych.

Przechowywanie i zastosowanie

Daktyle należy przechowywać z dala od źródeł wilgoci w zacienionym miejscu. Jak w przypadku każdych słodyczy zaleca się umiarkowanie w ich spożywaniu. Zastosowanie:

  • wegański zamiennik miodu
  • dodatek słodząco - zagęszczający do ciast 
  • dżemy i kremy cukiernicze

 

Witaminy 

K, A, B1, B5, B6, C

Mirerały 

Potas, fosfor, wapń, magnez 

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 1252 kJ/ 292 kcal
Tłuszcz 0,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 68 g
w tym cukry 68 g
Błonnik 4 g
Białko 3,3 g
Sól 0,01 g