Skład kremu, masła z orzechów nerkowca – czego unikać?

06-12-2021

Godny pochwały jest fakt, że coraz większą uwagę zwracamy na skład kupowanych przez nas produktów. Staramy się, by były jak najbardziej naturalne, pozbawione zbędnych substancji czy polepszaczy. Wiesz jak wybrać masło orzechowe z orzechów nerkowca, by było wartościowe i smaczne?

Jak wybierać masło z orzechów nerkowca?

Masło orzechowe to nic innego jak pasta ze zmielonych orzechów, w tym przypadku pochodzących z Ameryki Południowej orzechów nerkowca. Produkt ten na rynku można spotkać także pod nazwą „kremu”, „miazgi” albo „pasty”. Są to te same, równowartościowe wyroby. Nazewnictwo nie powinno być brane pod uwagę podczas wyboru produktu. Ważniejsze jest skupienie się na jego składzie. Najlepiej zdecydować się na stuprocentowe masło orzechowe. Dobrze, by nerkowce były bio. Producenci mogą dodawać do niego inne oleje oraz tłuszcze (np. utwardzony palmowy), co wpływa na niższą cenę, ale i gorsze właściwości i smak. Nie warto wkładać go do koszyka. Ponadto dobrym wyborem jest masło z orzechów nerkowca bez soli, której dzienne zalecane spożycie łatwo przekroczyć, oraz cukru (w składzie nazwany może być także: sacharoza, glukoza, dekstroza, syrop glukozowy). Niewskazany jest dodatek konserwantów – produkt ten sam w sobie jest trwały, zwłaszcza gdy przechowywany jest w odpowiednich warunkach. Ciekawym rozwiązaniem jest masło z orzechów nerkowca z dodatkiem mango bądź daktyli. Doskonale sprawdzi się dla każdego, w tym wegetarian oraz wegan, jako źródło cennych składników odżywczych oraz pysznego, nieoczywistego smaku.

Na jakie inne masła z dobrym składem warto zwrócić uwagę?

Masła orzechowe stanowią ceniony przez naszych klientów produkt. Warto zaznaczyć, że nie tylko pasta z nerkowców jest godnym uwagi kremem. W kuchni sprawdzą się także:

  • masło z orzechów arachidowych (gładkie, z kawałkami orzeszków, z mango),
  • krem orzechowy pekan,
  • pasta z pistacji,
  • krem słonecznikowy,
  • krem z migdałów kalifornijskich,
  • krem z orzechów brazylijskich,
  • krem z orzechów laskowych,
  • pasta kokosowa,
  • krem z pestek dyni,
  • pasta z orzechów makadamia,
  • tahini.

Masło z orzechów nerkowca – przepis

Alternatywą dla kupowania masła orzechowego w sklepie może być samodzielne zrobienie go w domu. Aby wykonać wysokiej jakości masło z orzechów nerkowca 100%, konieczne są jedynie dobre orzechy oraz blender albo malakser o dużej mocy. Pierwszym krokiem jest uprażenie nerkowców w piekarniku (około 10 – 12 minut w 180°C) lub na suchej patelni. Następnie należy zmiksować je na gładką masę lub pozostawić drobne kawałki orzeszków masie. Gdy masło będzie za gęste można dodać odrobinę wartościowego oleju roślinnego np. kokosowego, ryżowego lub wody. Do domowego kremu z nerkowców dodać można także wanilię, cynamon albo szczyptę soli. Pastę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Dlaczego warto jeść masło z orzechów nerkowca?

Orzechy nerkowca i przygotowana z nich pasta stanowią bombę składników odżywczych – tłuszczów, węglowodanów oraz wysokiej jakości białka. Ponadto dostarczają mnóstwo: cynku, fosforu, magnezu, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza, a także witamin B, E oraz K. Zawarte w maśle orzechowym składniki poprawiają pracę układu krwionośnego, zapobiegają chorobom serca poprzez regulowanie poziomu cholesterolu oraz obniżanie trójglicerydów. Pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi. Nerkowce wpływają także na niwelowanie ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Zapobiegają cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie masła z orzechów nerkowca pozwala na zmniejszenie ryzyka osteoporozy. Wiele osób stosuje nerkowce na diecie. Wszystko dlatego, że dzięki niskiemu IG ograniczają chęć podjadania oraz pomagają zapanować nad apetytem. Orzechy nerkowca i zrobiona z nich pasta pozwalają na uregulowanie pracy układu nerwowego, obniżają uczucie zmęczenia, oraz narządu wzroku. Warto podkreślić, że wartościowy wpływ na ludzki organizm ma stuprocentowe masło z orzechów nerkowca. Konserwanty, cukry, sól sprawiają, że pozytywne działanie nerkowców jest zmniejszone, a dodatki mogą powodować różnego rodzaju schorzenia i zaburzenia.

Jak jeść masło z orzechów nerkowca?

Masło orzechowe z orzechów nerkowca bez konserwantów, cukru oraz soli doskonale sprawdza się jako dodatek do dań słodkich i wytrawnych. Przede wszystkim dodajemy je do: owsianek, kaszek, naleśników czy omletów. Tego typu masło dobrze sprawdzi się także na kanapkach czy tostach oraz jako dodatek do mlecznych koktajli. Idealnie komponuje się z owocami – jabłkami, malinami, truskawkami, mango czy bananami. Można także wykonać z jego dodatkiem pyszne domowe zbożowe batoniki. Fanom wytrawnych dań z pewnością do gustu przypadnie pikantne curry z dodaniem masła orzechowego albo kurczak w paście z nerkowców. Idealnie sprawdzi się jako ciekawy dodatek w zupie z batatów oraz jako składnik pikantnej pasty do mięs i warzyw (masło orzechowe, sok z limonki, papryczka chilli, czosnek, miód, olej lniany, ocet jabłkowy, natka pietruszki, sól, pieprz).