Mega Promo -30%,-20% w naszych sklepach 

Darmowa wysyłka od 150 zł. 

Co zrobić z zakwasu z buraków? Pomysły na zakwas z buraków

28-01-2021

Zakwas buraczany jest nie tylko bazą pysznej zupy, ale także sposobem na wzmocnienie odporności, pobudzenie, a nawet…metodą na kaca! Dlatego sprawdź, jakie jest działanie zakwasu z buraków, a także jak go przygotować domowym sposobem.

 

Buraki

 

Zakwas z buraków czerwonych – właściwości

 

Jak często przygotowujesz/kupujesz zakwas z buraków? Możemy się założyć, że zbyt rzadko. Dlaczego? Ponieważ jest to produkt, który powinien pojawiać się w twojej codziennej diecie. Jakie ma właściwości?

 

Buraki to bogate źródło barwnika, betaniny, który znany jest z działania antyoksydacyjnego (czyli w praktyce, przeciwdziała wolnym rodnikom, spowalniając tym samym procesy starzenia się organizmu). Oprócz tego ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, co nabiera znaczenia w okresie jesienno-zimowym. W zakwasie z buraków znajdziesz także magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, kwas foliowy, witaminy C, B2 oraz B6.

 

Przy czym warto wiedzieć, że proces gotowania „zabija” część składników odżywczych, dlatego buraki przygotowane w formie zakwasu będą znacznie lepszym sposobem na zachowanie wszystkich właściwości prozdrowotnych. Szczególnie że wtedy wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie oraz detoksykacją.

 

A jakie ma to przełożenie na praktyczne korzyści? Zakwas buraczany wzmacnia odporność, odbudowuje prawidłową florę bakteryjną jelit. Ponadto obniża poziom cholesterolu, dostarcza sporą ilość żelaza, co jest ważne w przypadku wegan i wegetarian, a także osób borykających się z anemią. Ciekawostką jest także, że jest dobrym sposobem na… leczenie kaca.

 

Przekonaliśmy cię? W takim razie zobacz, jak zrobić domowy zakwas z buraków.

 

 

Jak zrobić zakwas z buraków?

 

Przepis na zakwas z buraków jest prosty i niewymagający. Przygotuj:

  • 1 kg buraków;
  • 5-8 ząbków czosnku;
  • 2 l przegotowanej, letniej wody;
  • liść laurowy;
  • 8-10 ziaren pieprzu;
  • 5-8 ziaren ziela angielskiego;
  • 2 łyżeczki soli.

 

Oprócz tego będziesz potrzebować jednego dużego lub dwóch-trzech mniejszych słoików. Zacznij od ich wyparzenia, dokładnego wytarcia. Następnie obierz buraki i pokrój je na grubsze, ok. 2 cm plastry. Czosnek pokrój w plasterki.

 

Ułóż buraki w słoiku naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami. W wodzie rozpuść sól, zalej nią buraki. Najważniejszą kwestią jest to, że całe buraki, a także czosnek muszą być dobrze przykryte, nie mogą wystawać ponad powierzchnię wody. Jeśli masz z tym problem, możesz je dociążyć talerzykiem. Wszystko gotowe? Zakręć słoik i odstaw go w ciepłe, ciemne miejsce na ok. 5-7 dni. Co jakiś czas do niego zaglądaj i sprawdź, czy nic nie wypłynęło na powierzchnię, ponieważ to może stać się przyczyną powstawania pleśni.

 

Po ok. 7 dniach przecedź zakwas i przelej go do wyparzonych butelek (nie wyrzucaj buraków – damy ci wskazówki, co z nich zrobić!). Trzymaj zakwas w lodówce. A jeśli planujesz częściej go przygotowywać, pozostaw trochę „starego” zakwasu i przelej go do „nowego” - to przyśpieszy proces zakwaszania.

 

Nie masz czasu lub ochoty, aby robić zakwas z buraków? Możesz kupić gotowy – w naszym sklepie znajdziesz ekologiczny zakwas buraczany sprzedawany w butelkach o pojemności 750 ml.

 

 

Zakwas z buraków do picia

 

Tak przygotowany zakwas z buraka idealnie nadaje się do picia – rozpocznij dzień od szklanki tego napoju, co skutecznie cię pobudzi, doda energii (pomyśl o tym zwłaszcza wtedy, gdy uznasz, że pijesz zbyt dużo kawy).

 

Zakwas buraczany jest intensywny w smaku, nie każdemu będzie odpowiadać. Co zrobić, jeśli mimo wszystko przekonują cię jego właściwości prozdrowotne? Nalej niewielką porcję do kieliszka i pij 3-4 razy dziennie. W takiej postaci jego wypicie nie powinno stanowić problemu.

 

 

Zakwas z buraków do barszczu

 

Zakwas z buraków to podstawa każdego dobrego barszczu – sprawia, że smak zupy jest pełny, intensywny. I tu mamy dla ciebie wskazówkę, o której nie każdy wie – dodawaj go do wywaru dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu zachowa swoje właściwości.

 

 

Sposoby na wykorzystanie buraków z domowego zakwasu

 

Jesteśmy zwolennikami niemarnowania żywności, dlatego odradzamy wyrzucanie buraków z zakwasu. Szczególnie że sposobów na ich wykorzystanie jest wiele.

 

Pierwszym z nich jest carpaccio z buraków. Postaraj się pokroić je na jeszcze mniejsze plasterki (możesz użyć do tego szerokiej obieraczki do warzyw), ułóż na talerzu, skrop oliwą lub olejem lnianym oraz posyp pokruszoną fetą.

 

Buraki z zakwasu mogą stać się także podstawą sałatki z kozim serem (to idealne połączenie, które musisz wypróbować) oraz rukolą. Jeśli jesz ryby, dodaj do tego wędzonego łososia.

 

Dwie poprzednie propozycje już wykorzystałeś? Ukiszone buraki niech będą dodatkiem do domowych burgerów, grzanek lub „wypasionych” kanapek. A do klasycznego obiadu podaj surówkę z buraków i jabłek.