Mega Promo -30%,-20% w naszych sklepach 

Darmowa wysyłka od 150 zł. 

Co daje picie zakwasu z buraków?

28-01-2021

Zakwas z buraków

Buraki posiadają niesamowitą moc, a podczas fermentacji zyskują jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych. Zakwas buraczany oczyszcza krew, pomaga przy nadciśnieniu, dodaje energii i zwiększa odporność, jednak zakres jego działań korzystnych dla zdrowia jest znacznie szerszy. Podpowiadamy, co daje picie zakwasu buraczanego i dlaczego warto się w niego zaopatrzyć.

Zakwas z buraków – działanie

Wiele osób kojarzy zakwas buraczany wyłącznie ze skutecznym „wspomagaczem” odchudzania, jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze, ponieważ naturalny zakwas z buraków posiada mnóstwo niezwykle cennych składników dla naszego organizmu. Jest źródłem błonnika, fosforu, magnezu, żelaza, a także witamin, w tym C, B1, B2, B6, K, A czy E, a podczas kiszenia wydziela się ich jeszcze więcej. Bardzo ważnym składnikiem zakwasu z buraków są bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie, a także skutecznie zmniejszają poziom złego cholesterolu. Zakwas buraczany zwiększa przyswajalność żelaza, a przy tym dodaje energii i witalności. A kto powinien go pić? Komu w szczególności polecany jest zakwas z buraka i w leczeniu jakich chorób pomaga?

Zakwas z buraków – na co pomaga?

Zakwas buraczany działa jak probiotyk, korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, reguluje przemianę materii i dodaje energii. A jakie są jego właściwości lecznicze? Na co pomaga?

  • Na odchudzanie. Oczywiście to, że będziemy pić zakwas buraczany, wcale nie oznacza, że nagle stracimy zbędne kilogramy… Jednak jego bogaty skład przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie, wspiera odchudzanie. Ponadto taki zakwas ma w sobie dużo błonnika, który daje uczucie sytości.
  • Na brak energii. Zdrowa żywność charakteryzuje się tym, że posiada mnóstwo cennych składników, które zwiększają energię i witalność organizmu. Takie cechy posiada również zakwas z buraków, który można stosować jak naturalny i zdrowy energetyk. W tym celu polecany jest w szczególności sportowcom.
  • Na choroby układu krążenia. Zakwas buraczany to cenne źródło betaniny, która może przeciwdziałać wolnym rodnikom, może zatem spowalniać proces starzenia, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo miażdżycy czy innych chorób układu krążenia.
  • Na układ nerwowy – zakwas z buraków dobrze wpływa na nasz układ nerwowy, może więc zapobiegać depresji czy innym chorobom związanym z ciągłym stresem i szybkim tempem życia.
  • Na kaca. Kiszonki, w tym również zakwas z buraków są świetne na kaca. Jednak, aby zakwas buraczany był w tym przypadku szczególnie skuteczny, warto wypić szklankę zarówno przed imprezą, jak i następnego dnia.

To jednak tylko mały zakres prozdrowotnych właściwości zakwasu z buraków, dodatkowo może on chronić przed rozwojem chorób nowotworowych, a także skutecznie wspomagać ich leczenie.

Zakwas z buraków w codziennej diecie

Zakwas z buraków czerwonych to naturalny probiotyk, dlatego warto go regularnie stosować w codziennej diecie. Podczas procesu fermentacji powstaje w nim, wspomniany już, kwas mlekowy, który nie tylko oczyszcza organizm, ale również wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponadto kwas mlekowy wpływa na kondycję skóry, jest również polecany kobietom, u których występują częste i nawracające infekcje intymne. 

Warto również kupić lub zrobić zakwas z buraków na zimę, kiedy to nasza odporność znacznie spada, a cenny skład tego zakwasu może skutecznie uchronić nas przed przeziębieniem czy grypą. Motywację do jego zakupu może stanowić również Wigilia, kiedy to w większości polskich domów spożywa się barszcz czerwony.

A jak stosować, jak często pić zakwas z buraków, aby dodać sobie energii i zwiększyć odporność organizmu? Zacznijmy od małych ilości, picie zakwasu buraczanego najlepiej rozpocząć od 50 ml codziennie rano i stopniowo zwiększać tę dawkę, nawet do jednej szklanki dziennie. Dzięki temu nasz organizm oswoi się z żywymi szczepami „dobrych bakterii”, a my szybko się nie zniechęcimy.

Jak zrobić domowy zakwas z buraków?

Nasz zakwas z buraków jest całkowicie naturalny i niepasteryzowany, nie posiada żadnych ulepszaczy smaku ani barwników, dlatego można znaleźć w nim całą listę wartości cennych dla organizmu. Jednak zakwas z buraków można wykonać również samemu, w domowym zaciszu. A jak to zrobić?

Potrzebny będzie ci kilogram świeżych buraków, 2 litry wody, 4 łyżki cukru i skórka żytniego chleba. Ważne jest, aby podczas przygotowania zakwasu nie gotować buraków, ponieważ tracą one wtedy część swoich cennych składników. Buraki należy zatem tylko pokroić i włożyć do słoika, a następnie zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Kolejna czynność to dodanie cukru i skórki, tak przygotowany słoik najlepiej jest zakryć gazą i odstawić na 5 do 7 dni. Trzeba jednak pamiętać, aby po około 2 dniach usunąć skórę chleba wraz z powstałą pianą, a następnie przecedzić zakwas i rozlać do słoików. Domowy zakwas z buraków najlepiej jest przechowywać w lodówce. Dla lepszego smaku można do niego również dodać czosnek, ziele angielskie czy liść laurowy.