7 olejów prozdrowotnych o wyjątkowych właściwościach

04-05-2023

Jak wiadomo, w zdrowym ciele zdrowy duch. Warto zatem dbać o swoje zdrowie już na talerzu. To jeden z lepszych sposobów na podniesienie swojej odporności. W dzisiejszym artykule opowiemy o właściwościach olejów zimnotłoczonych i dlaczego są one najzdrowsze.

1. Olej z ostropestu

Kiedyś, oczywiście niesłusznie, ostropest był uważany za chwast. To zioło, które posiada szereg różnych właściwości. Olej z ostropestu plamistego pomaga w stabilizacji cukru we krwi, ponadto wykazuje działania antyutleniające, jest bogaty w witaminy E, K i C. Olej z ostropestu można stosować jako dodatek do potraw czy dressingów do sałatek, ale można spożywać go także doustnie, w ramach profilaktyki zdrowotnej.

2. Olej z czarnuszki

Zdrowy olej z czarnuszki jest chętnie stosowany w naszej kuchni i nie tylko. Dobrze sprawdza się w potrawach, ale też jako produkt typowo kosmetyczny, można go wykorzystywać nawet do aromaterapii. Olej z czarnuszki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w witaminę E czy beta-karoten. Ma on korzenny, wyrazisty smak, będzie dobrze komponował się np. z pastami na kanapkach. A jakie dokładnie właściwości ma zdrowy olej do picia z czarnuszki? Wykazuje on działanie antyoksydacyjne, pomaga także w dolegliwościach układu pokarmowego.

3. Olej z pestek dyni

Oleje tłoczone na zimno, jak te z pestek dyni, zawierają cenne kwasy omega-6 oraz witaminy A, D, E i te z grupy B. Witamina E uczestniczy w procesach pigmentacji skóry, dlatego też spożywanie oleju z dyni pomoże zapewnić nam zdrowy, świeży wygląd. Można go stosować doustnie, ale też do masażu np. twarzy.

4. Olej ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów od wielu lat jest znany w kosmetyce, to naturalny emolient, który zmiękcza naskórek. Olej ze słodkich migdałów składa się z kwasu oleinowego oraz linolowego, jest bogaty w witaminy A, E, B1, B2 i B6. Kwas ferulowy zawarty w tym oleju wpływa na syntezę włókien kolagenowych, będzie on zatem odpowiedni dla osób ze zmęczonymi stawami.

5. Olej arachidowy

Olej z orzeszków ziemnych popularny jest w Azji, to często dodatek w daniach kuchni chińskiej czy wietnamskiej. Używa się go, jako dodatek do sałatek, czy innych potraw, ale dobrze sprawdza się też przy smażeniu potraw. Olej arachidowy bogaty jest w kwas oleinowy, który może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Warto jednak zachować ostrożność, ponieważ orzeszki ziemne to jeden z produktów, który wywołuje alergię pokarmową.

6. Olej konopny

Olej konopny wytwarzany jest z nasion kwiatów konopi siewnej, w sklepach można zakupić także tzw. olejki CBD, które wytwarza się z kwiatów konopi siewnej. Olej z nasion konopi jest wolny od THC. Olej konopny to dobre źródło magnezu, wapnia, czy cynku, zawiera także witaminy z grupy B oraz K.

7. Olej lniany

Olej lniany wykorzystywany jest w branży gastronomicznej, jak i w kosmetyce, to świetne źródło kwasów tłuszczowych i witaminy E. Możliwe, że pomocny jest w redukowaniu stanów zapalnych w organizmie, wspiera także pracę jelit. Należy jednak uważać, oleju i nasion lnu nie mogą spożywać kobiety w ciąży i te, które karmią piersią.

Warte uwagi są także oleje z rokitnika, czy wiesiołka, nie są one jednak aż tak popularne. Nietypowe oleje tłoczone na zimno można jednak kupić bezpośrednio u producenta. Charakteryzują się one dużą zawartością witamin i innych makroskładników. Warto uzupełniać swoją dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ mają one pozytywny wpływ na nasz organizm.