Darmowa wysyłka od 150 zł. |
Jak wiadomo, w zdrowym ciele zdrowy duch. Warto zatem dbać o swoje zdrowie już na talerzu. To jeden z lepszych sposobów na podniesienie swojej odporności. W dzisiejszym artykule opowiemy o właściwościach olejów zimnotłoczonych i dlaczego są one najzdrowsze.
Kiedyś, oczywiście niesłusznie, ostropest był uważany za chwast. To zioło, które posiada szereg różnych właściwości. Olej z ostropestu plamistego pomaga w stabilizacji cukru we krwi, ponadto wykazuje działania antyutleniające, jest bogaty w witaminy E, K i C. Olej z ostropestu można stosować jako dodatek do potraw czy dressingów do sałatek, ale można spożywać go także doustnie, w ramach profilaktyki zdrowotnej.
Zdrowy olej z czarnuszki jest chętnie stosowany w naszej kuchni i nie tylko. Dobrze sprawdza się w potrawach, ale też jako produkt typowo kosmetyczny, można go wykorzystywać nawet do aromaterapii. Olej z czarnuszki jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w witaminę E czy beta-karoten. Ma on korzenny, wyrazisty smak, będzie dobrze komponował się np. z pastami na kanapkach. A jakie dokładnie właściwości ma zdrowy olej do picia z czarnuszki? Wykazuje on działanie antyoksydacyjne, pomaga także w dolegliwościach układu pokarmowego.
Oleje tłoczone na zimno, jak te z pestek dyni, zawierają cenne kwasy omega-6 oraz witaminy A, D, E i te z grupy B. Witamina E uczestniczy w procesach pigmentacji skóry, dlatego też spożywanie oleju z dyni pomoże zapewnić nam zdrowy, świeży wygląd. Można go stosować doustnie, ale też do masażu np. twarzy.
Olej ze słodkich migdałów od wielu lat jest znany w kosmetyce, to naturalny emolient, który zmiękcza naskórek. Olej ze słodkich migdałów składa się z kwasu oleinowego oraz linolowego, jest bogaty w witaminy A, E, B1, B2 i B6. Kwas ferulowy zawarty w tym oleju wpływa na syntezę włókien kolagenowych, będzie on zatem odpowiedni dla osób ze zmęczonymi stawami.
Olej z orzeszków ziemnych popularny jest w Azji, to często dodatek w daniach kuchni chińskiej czy wietnamskiej. Używa się go, jako dodatek do sałatek, czy innych potraw, ale dobrze sprawdza się też przy smażeniu potraw. Olej arachidowy bogaty jest w kwas oleinowy, który może pomóc obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Warto jednak zachować ostrożność, ponieważ orzeszki ziemne to jeden z produktów, który wywołuje alergię pokarmową.
Olej konopny wytwarzany jest z nasion kwiatów konopi siewnej, w sklepach można zakupić także tzw. olejki CBD, które wytwarza się z kwiatów konopi siewnej. Olej z nasion konopi jest wolny od THC. Olej konopny to dobre źródło magnezu, wapnia, czy cynku, zawiera także witaminy z grupy B oraz K.
Olej lniany wykorzystywany jest w branży gastronomicznej, jak i w kosmetyce, to świetne źródło kwasów tłuszczowych i witaminy E. Możliwe, że pomocny jest w redukowaniu stanów zapalnych w organizmie, wspiera także pracę jelit. Należy jednak uważać, oleju i nasion lnu nie mogą spożywać kobiety w ciąży i te, które karmią piersią.
Warte uwagi są także oleje z rokitnika, czy wiesiołka, nie są one jednak aż tak popularne. Nietypowe oleje tłoczone na zimno można jednak kupić bezpośrednio u producenta. Charakteryzują się one dużą zawartością witamin i innych makroskładników. Warto uzupełniać swoją dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ mają one pozytywny wpływ na nasz organizm.