Tapiokia granulki

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Właściwości manioku od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Obecnie w rejonach uprawy (Brazylia, Gujana, a także w Azji - Jawa, Singapur) stanowi element codziennej diety i wyrabia się z niego nie tylko tapiokę.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena
  • szt.
  • 9,99 zł
Produkt został zamówiony 322 razy.

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi (mączki), która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Właściwości manioku od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Obecnie w rejonach uprawy (Brazylia, Gujana, a także w Azji - Jawa, Singapur) stanowi element codziennej diety i wyrabia się z niego nie tylko tapiokę.

Smak

Opisywana egzotyczna kasza cechuje się neutralnym smakiem, wobec czego może być przyrządzana na różne sposoby - często stanowi podstawę deserów, ale też może być wykorzystywana jako dodatek do obiadu.

Zawartość

Tapioka zawiera lekkostrawne węglowodany. 100 g tapioki to 358 kcal. Bardzo istotne jest to, że jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Tapioka nie zawiera glutenu oraz cholesterolu. Tapioka zawiera bardzo mało białka, witamin (tiamina, witamina B6 oraz kwas foliowy), błonnika i składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód). W jej składzie można znaleźć skrobię oporną, która wspomaga układ pokarmowy.

Produkcja krwinek

W perełkach tapioki znajdziemy też porcję żelaza. Pierwiastek ten jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek

Kwas foliowy

Tapioka jest cennym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie pozwala na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia wad wrodzonych u noworodków.

Wartości odżywcze:

Wartości odżywcze suchej tapioki (w 100 g)

Wartość energetyczna - 358 kcal
Białko ogółem - 0.19 g
Tłuszcz - 0.02 g
Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35)
Błonnik - 0.9 g

Witaminy

Tiamina – 0.004 mg
Witamina B6  - 0.008 mg
Kwas foliowy -  4 µg

Minerały

Wapń – 20 mg
Żelazo - 1.58 mg
Magnez - 1 mg
Fosfor - 7 mg
Potas - 11 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.12 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 0.005 g
jednonienasycone - 0.005 g
wielonienasycone - 0.003 g