Tandori masala

Niezwykła mieszanka przypraw zmieszanych przez naszych ekspertów kulinarnych tworzy niezwykle aromatyczną przyprawę jaką jest Tandori masala. 

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • 9,99 zł
Produkt został zamówiony 326 razy.

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: produkcja własna

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Kmin rzymski:

 

  • Kmin rzymski przyczynia się do zwiększenia spalania tkanki tłuszczowej. Codzienne spożywanie jednej łyżki kminu pomaga w naturalny sposób schudnąć i zredukować poziom cholesterolu.
  • Kmin rzymski bogaty jest w fitosterole, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu. Jako, że jest to pikantna przyprawa stymuluje procesy metabolizmu.
  • kmin rzymski zbawiennie wpływa na dolegliwości trawienne, łagodzi wzdęcia, obniża niestrawność i leczy biegunki.
  • Olejki eteryczne które występują w nasionach kminu rzymskiego zwalczają sezonowe infekcje wirusowe. Zawarta witamina C oraz żelazo zwiększa odporność organizmu i leczy przeziębienia.

 

 

Cynamon:

 

  • Cynamon to bogactwo wielu substancji zdrowotnych, a najcenniejsza to aldehyd cynamonowy, którego zapach jest tak mile wyczuwalny.
  • Cynamon to pewny środek na odchudzanie, cellulit i trądzik.
  • Cynamon wspomaga stany przeziębienia i dolegliwości żołądkowe.
  • Cynamon znajduje się pośród termogeników to znaczy substancji zwiększających spalanie tłuszczu i przemianę materii.
  • Aldehyd oraz zawarta w cynamonie epikatechina, zapobiega pojawianiu się choroby Alzheimera,
  • Z cynamonu na skutek procesów metabolicznych w wątrobie pojawia się benzoesan sodu, który przenika do mózgu co pozwala odwrócić biomechaniczne, anatomiczne i komórkowe zmiany w mózgu chorych na Parkinsona.

 

Gałka muszkatołowa:

 

  • Gałka muszkatołowa koi układ nerwowy i poprawia funkcje seksualne, stymuluje popęd seksualny poprzez występowanie składników drażniących, powodujących lekkie, wybiórcze dokrwienie narządów płciowych. Wystarczy jedynie szczypta, aby uzyskać ten efekt.
  • Główna substancja gałki, mirystycyna, stanowi substancję bazową do produkcji tabletek miłosnych MDA wpływająca korzystnie na popęd seksualny.
  • Gałka muszkatołowa pobudza wydzielanie soku żołądkowego poprawiając trawienie.
  • Zapobiega wzdęciom. Za sprawą aktywnej substancji o nazwie eugenol zapobiega chorobom błony śluzowej żołądka.
  • Substancje zawarte w gałki muszkatołowej hamują zlepianie się płytek krwi, czyli przeciwdziałają zakrzepom.

 

Kardamon:

 

  • Stymuluje prace układu pokarmowego, ma działanie detoksujące organizm i wspiera proces odchudzania
  • Wzmaga apetyt, zwiększa przemianę materii, działa moczopędnie, niweluje mdłości
  • Wspomaga układ krążenia
  • Obniża ryzyko chorób nowotworowych, za sprawą zawartych w kardamonie olejków które pomagają usuwać wolne rodniki
  • Aromat kardamonu leczy objawy zapalenia oskrzeli, astmy oraz zwiększa ukrwienie płuc.
  • Codzienne picie herbaty lub kawy z kardamonem obniża poziom zmęczenia i dodaje energii

 

Goździki:

 

  • Największą cechą goździków jest ich działanie odświeżające z tego powodu ich żucie zapewnia świeży oddech.
  • Dzięki bogactwu zawartych w goździkach eugenolom zapobiegają dolegliwościom bólowym i mają działanie znieczulające.
  • Spożywanie codzienne goździków stymuluje produkcję insuliny jednocześnie obniżając poziom cholesterolu.
  • Goździki łagodzą stany zapalne gardła i kaszel, udrażniają zatkany nos.

 

Imbir:

 

  • Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, uśmierza objawy zapalenia górnych dróg oddechowych. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Najczęściej dodaje się go do herbaty. Rozpuszcza śluz, zmniejsza skurcze oskrzeli.
  • Redukuje dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną,
  • Przyprawa imbiru obniża lepkość krwi co zapobiega powstawaniu zatorów i zakrzepów krwi. Zapobiega chorobom serca, reguluje ciśnienie krwi i cholesterolu.
  • Wzmacnia prace mózgu poprawiając koncentrację, podnosi energię oraz witalność, jest skutecznym środkiem podczas zmęczenia fizycznego i psychicznego.
  • Wzmacnia układ odpornościowy organizmu ponieważ dotlenia komórki oraz poprawia ukrwienie również narządów płciowych, jest uznanym afrodyzjakiem.

 

Papryka:

 

  • Dodawana do wszelakich dań wytrawnych nadaje im wyrazistości (mięsa, ryby, sałatki).
  • Stosowana również jako naturalny czerwony barwnik.
  • W nowoczesnych przepisach znaleźć można ją nawet w deserach. Wzbogaca smak ciast a nawet lodó

 

Liść laurowy:

 

  • Znalazł wiele zastosowań ze względu na liczne właściwości lecznicze. Od dawien dawna wykorzystywany w medycynie naturalnej oraz tradycjach ludowych.
  • W starożytności wieńcem laurowym przyozdabiano głowy władców oraz zwycięzców igrzysk olimpijskich.
  • Napar z liści laurowych oczyszcza organizm z toksyn wspomaga pracę wątroby oraz wykazuje działanie moczopędne.
  • Ułatwia trawienie poprzez wydzielanie kwasu żołądkowego.
  • Współczesna fitoterapia poleca picie naparu na reumatyzm oraz artretyzm.
  • W ziołolecznictwie polecany przy kaszlu, zaburzeniach ukrwienia, schorzeniach skóry oraz przy domowym leczeniu ran.

 

Kozieradka:

 

  • Stosowana przyproblemach z układem pokarmowym działa korzystnie na perystaltykę jelit.
  • Wpływa korzystnie na układ krwionośny zmniejszając ilość cholesterolu LDL .
  • Dostarcza dużej dawkipotasu wspierając prawidłową pracę serca oraz prawidłowe ciśnienie krwi.
  • Kozieradka może również zwiększyć liczbę receptorów insuliny w krwinkach czerwonych i usprawniaćwykorzystanie glukozy w tkankach obwodowych, wykazując w ten sposób potencjalne właściwościprzeciwcukrzycowe w trzustce.

 

Kolendra:

 

  • Szczególnie chętnie używana w kuchni chińskiej i indyjskiej nadaje niesamowicie intrygujący aromat potrawom.
  • Kolendra dzięki olejkom eterycznym działa przeciwzapalnie ,pobudza apetyt oraz przyspiesza procesy
  • Oczyszcza organizm z toksyn oraz ma działanie anryoksydacyjnie. Spożywana do dań powoduje łatwiejsze wydalanie toksyn wraz z moczem.
  • Kolendra jest bogata w witaminy takie jak A,B,C i K oraz składniki mineralne (wapń,żelazo czy fosfor).

 

Czosnek:

 

  • poprawia odporność szczególnie zaleca się go stosować w okresie zimowo-jesiennym
  • Czosnek chroni przed zawałem oraz udarem
  • Pobudza jelita do pracy dzięki czemu wspomaga trawienie 
  • Niszczy pasożyty 
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Hamuje rozwój bakterii w ciele człowieka.

 

Pieprz czarny ikajeński:

 

  • Piperyna zawarta w wierzchniej warstwie ziaren nadaje ostry smak oraz mocny aromat.
  • Faktem jest też znana właściwość piperyny-posiada zdolność rozbijania komórek tłuszczowych.
  • Skutecznie pomaga w odchudzaniu a przy tym pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej. Pieprz od dawien dawna służy ludzkości jako skuteczny lek na wszelkie problemy układu pokarmowego -biegunkę, nudności czy wzdęcia. Piperyna zwiększa ponadto wydolność organizmu i wspomaga koncentrację.
  • Dzięki zawartości piperyny, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych spożywanych w potrawach.