Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: produkcja własna
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Czosnek:
- poprawia odporność szczególnie zaleca się go stosować w okresie zimowo-jesiennym
- Czosnek odpowiada za dostarczenie wielu witamin i minerałów, korzystnie działa na naczynia krwionośne, dzięki czemu minimalizuje powstawanie żylaków i pajączków.
- Pobudza jelita do pracy dzięki czemu wspomaga trawienie
- Czosnek w medycynie ludowej stosowany jest jako środek na pasożyty jelit, takie jak owsiki, glisty czy nawet tasiemca
- Czosnek hamuje działanie enzymu ACE, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi.
Cebula:
- Wykorzystywana do właściwości wykorzystywane są w leczeniu przeziębień i schorzeń skóry
- Cebula ma niską zawartość sodu i nie zawiera tłuszczu.
- Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepó
Pomidor:
- suszone pomidory są także źródłem innych składników odżywczych takich jak witamina A, witamina E, witamina K, witamina C oraz witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B2, witamina B3 oraz witamina B6.
- 100 g suszonych pomidorów zawiera ok. 213 kalorii. Suszone pomidory są źródłem błonnika pokarmowego, tłuszczu i białka.
- Składniki mineralne jakie znajdziemy w suszonych pomidorach to przede wszystkim potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, selen oraz magnez.
Chili:
- Zawarta w papryczce chili kapsaicyna wzmacnia pracę serca za sprawą działania obniżającego poziom cholesterolu. Rozcieńcza również fibryny, minimalizuje tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie chili zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu.
- Kapsaicyna pomaga również pozbyć się tkanki tłuszczowej i pozbyć się nadmiaru kilogramów a to dlatego, że jest też termogeniczna, czyli przyczynia się do spalanie tłuszczu.
- Kapsaicyna pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji
- Łagodzi bóle głowy i migreny, pomocna w profilatyce zatok, właśnie kapsaicyna ogranicza neuropeptyd, który wywołuje ból w naszej głowie.
- Kapsaicyna ogranicza powstania chorób układu pokarmowego, łagodzi stany zapalne jelit i pozbywa takich bakterii jak Helicobacter pylori, które odpowiadają za pojawianie się wrzodów żołądka. Spożywanie chili obniża produkcję kwasu żołądkowego.
Papryka:
- Dodawana do wszelakich dań wytrawnych nadaje im wyrazistości (mięsa, ryby, sałatki).
- Stosowana również jako naturalny czerwony barwnik.
- W nowoczesnych przepisach znaleźć można ją nawet w deserach. Wzbogaca smak ciast a nawet lodów.
Oregano:
- Źródło wielu witamin tj A,C,E oraz składników mineralnych.
- Ziele oregano pobudza czynności wydzielnicze narządów .
- Zwiększa ilość wydzielanej śliny ,soku żołądkowego oraz żółci.
- Roślina ta działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit i oskrzeli a co ciekawe na macicę. Stosowana podczas menstruacji zmniejsza bóle
Kminek:
- Kminek zmniejsza wzdęcia oraz problemy układu trawiennego. Minimalizuje bóle brzucha, zaparcia oraz brak apetytu.
- Stymuluje mięśnie gładkie żołądka oraz reguluje przepływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy.
- Kminek dodany do herbaty to jeden ze sposobów na kolkę niemowlęcą. Kminek zmniejsza kurczliwość mięśni gładkich brzucha, które przyczyniają do napadowych bóli brzucha u niemowląt.
- Kminek dodany do masła to połączenie polecane na zapalenie zatok
Kolendra:
- Szczególnie chętnie używana w kuchni chińskiej i indyjskiej nadaje niesamowicie intrygujący aromat potrawom.
- Kolendra dzięki olejkom eterycznym działa przeciwzapalnie ,pobudza apetyt oraz przyspiesza procesy
- Ma korzystny wpływ na proces oczyszczania organizmu z toksyn. Spożywana do dań powoduje łatwiejsze wydalanie toksyn wraz z moczem.
- Kolendra jest bogata w witaminy takie jak A,B,C i K oraz składniki mineralne (wapń, żelazo czy fosfor).
Gałka muszkatołowa:
- Gałka muszkatołowa koi układ nerwowy i poprawia funkcje seksualne, stymuluje popęd seksualny poprzez występowanie składników drażniących, powodujących lekkie, wybiórcze dokrwienie narządów płciowych. Wystarczy jedynie szczypta, aby uzyskać ten efekt.
- Główna substancja gałki, mirystycyna, stanowi substancję bazową do produkcji tabletek miłosnych MDA wpływająca korzystnie na popęd seksualny.
- Gałka muszkatołowa pobudza wydzielanie soku żołądkowego poprawiając trawienie.
- Za sprawą aktywnej substancji o nazwie eugenol zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób błony śluzowej żołądka.
- Substancje zawarte w gałki muszkatołowej hamują zlepianie się płytek krwi.
Cynamonu:
- Cynamon to bogactwo wielu substancji zdrowotnych, a najcenniejsza to aldehyd cynamonowy, którego zapach jest tak mile wyczuwalny.
- Cynamon to pomocny środek na odchudzanie, cellulit i trądzik.
- Cynamon wspomaga stany przeziębienia i dolegliwości żołądkowe.
- Cynamon znajduje się pośród termogeników to znaczy substancji zwiększających spalanie tłuszczu i przemianę materii.
- Aldehyd oraz zawarta w cynamonie epikatechina, minimalizuje ryzyko pojawiania się choroby Alzheimera,
- Z cynamonu na skutek procesów metabolicznych w wątrobie pojawia się benzoesan sodu, który przenika do mózgu co pozwala odwrócić biomechaniczne, anatomiczne i komórkowe zmiany w mózgu chorych na Parkinsona.