Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: produkcja własna
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Sól:
- Jest głównym źródłem sodu,
- Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu
- Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej i pH ustroju.
- Sód reguluje zawartość wody w organizmie, przez co zapewnia optymalne ciśnienie krwi oraz utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
- Niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie oraz odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego,
- Jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych.
Imbir:
- Uśmierza objawy zapalenia górnych dróg oddechowych. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Najczęściej dodaje się go do herbaty. Rozpuszcza śluz, zmniejsza skurcze oskrzeli.
- Redukuje dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną,
- Przyprawa imbiru obniża lepkość krwi co zmniejsza ryzyko powstawania zatorów i zakrzepów krwi. Wzmacnia pracę serca oraz wpływa pozytywnie na proces regulacji ciśnienia krwi i cholesterolu.
- Wzmacnia prace mózgu poprawiając koncentrację, podnosi energię oraz witalność, jest skutecznym środkiem podczas zmęczenia fizycznego i psychicznego.
- Wzmacnia układ odpornościowy organizmu ponieważ dotlenia komórki oraz poprawia ukrwienie również narządów płciowych, jest uznanym afrodyzjakiem.
Curry:
Majeranek:
- Idealnie pasuje do baraniny, golonki ,kiełbasy czy schabu.
- Ta aromatyczna przyprawa dodawana jest również do potraw ciężkostrawnych typu groch czy kapusta.
- Łagodzi nadmierne wzdęcia.
- Majeranek pomaga też niwelować negatywne dolegliwości trawienne.
- Po zjedzeniu tłustych i smażonych produktów wspomaga pracę wątroby oraz wydzielanie żółci, która udział ma w emulgacji tłuszczów.
- Płukanki gardła z naparu majeranku wybierają osoby zmagające się z nawracającymi infekcjami dróg.
- Na jego bazie przygotowuje się inhalacje, które udrażniają zatoki oraz redukują kaszel.
Pieprz czarny:
- Zwiększa przyswajalność witamin, składników odżywczych oraz
- Wspiera organizm w stanach zapalnych , biegunkach, działa moczopędnie
- Wspomaga funkcjonowanie dróg
- Ma pozytywny wpływ na proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Papryka słodka:
- Dodawana do wszelakich dań wytrawnych nadaje im wyrazistości (mięsa, ryby, sałatki).
- Stosowana również jako naturalny czerwony barwnik.
- W nowoczesnych przepisach znaleźć można ją nawet w deserach. Wzbogaca smak ciast a nawet lodó
Papryka ostra:
- Dodawana do wszelakich dań wytrawnych nadaje im wyrazistości (mięsa, ryby, sałatki).
- Stosowana również jako naturalny czerwony barwnik.
- W nowoczesnych przepisach znaleźć można ją nawet w deserach. Wzbogaca smak ciast a nawet lodó
Czosnek:
- poprawia odporność szczególnie zaleca się go stosować w okresie zimowo-jesiennym
- Czosnek odpowiada za dostarczenie wielu witamin i minerałów, korzystnie działa na naczynia krwionośne, dzięki czemu minimalizuje powstawanie żylaków i pajączków.
- Pobudza jelita do pracy dzięki czemu wspomaga trawienie
- Czosnek w medycynie ludowej stosowany jest jako środek na pasożyty jelit, takie jak owsiki, glisty czy nawet tasiemca
- Czosnek hamuje działanie enzymu ACE, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi.
Kolendra:
- Szczególnie chętnie używana w kuchni chińskiej i indyjskiej nadaje niesamowicie intrygujący aromat potrawom.
- Kolendra dzięki olejkom eterycznym pobudza apetyt oraz przyspiesza procesy
- Ma korzystny wpływ na proces oczyszczania organizmu z toksyn. Spożywana do dań powoduje łatwiejsze wydalanie toksyn wraz z moczem.
- Kolendra jest bogata w witaminy takie jak A,B,C i K oraz składniki mineralne (wapń, żelazo czy fosfor).
Kminek:
- Kminek zmniejsza wzdęcia oraz problemy układu trawiennego. Minimalizuje bóle brzucha, zaparcia oraz braku apetytu.
- Stymuluje mięśnie gładkie żołądka oraz reguluje przepływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy.
- Kminek dodany do herbaty to jeden ze sposobów na kolkę niemowlęcą. Kminek zmniejsza kurczliwość mięśni gładkich brzucha, które przyczyniają do napadowych bóli brzucha u niemowląt.
- Kminek dodany do masła to połączenie polecane na zapalenie zatok
Goździki:
- Największą cechą goździków jest ich działanie odświeżające z tego powodu ich żucie zapewnia świeży oddech.
- Dzięki bogactwu zawartych w goździkach eugenolom zapobiegają dolegliwościom bólowym i mają działanie znieczulające.
- Spożywanie codzienne goździków stymuluje produkcję insuliny jednocześnie przyczyniając się do obniżania poziomu cholesterolu.
- Goździki łagodzą stany zapalne gardła i kaszel, udrażniają zatkany nos.
Ziele angielskie:
- Ziele angielskie jest bogate w węglowodany oraz błonnik. Jest także źródłem żelaza, wapnia, miedzi, magnezu i potasu. Cechuje się również wysoką zawartością witaminy C i witamin z grupy B.
- wspomaga pracę układu trawiennego
- łagodzi ból
- W badaniach wykazano, że ziele angielskie wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii Escherichia colii Listeria monocytogenes.
- wpływa korzystnie na układ krążenia