Orzechy nerkowca całe

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Wietnam

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Są to owoce drzewa orzechowego rosnącego w Ameryce Południowej drzewa o nazwie Nanercz Zachodni. Uprawiane są one również w Indiach. Nerkowce to bardzo bliscy krewni Mango i Pistacji. Warto wiedzieć, że orzechy nerkowca, które kupuje się w sklepie, muszą przejść specjalny proces obróbki, aby były zdatne do spożycia.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Spichlerz Zdrowia
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • Cena katalogowa: 9,99 zł
  • Rabat: -0,50 zł (5 %)
  • 9,49 zł
Produkt został zamówiony 584 razy.

Kaloryczność orzechów nerkowca:

Orzechy nerkowca mają najmniej kalorii spośród wszystkich orzechów. Wynosi ona 579 kcal na 100g produktu. W porównaniu natomiast do innych zdrowych dodatków nie jest to wcale najmniej. Pomimo to jest to bardzo zdrowa i smaczna przekąska, najzdrowsza spośród wszystkich bakalii. Orzechy nerkowca można spokojnie spożywać na diecie. Są one nawet w jadłospisie diety dr.Ornisha, diety wysokowęglowodanowej opartej na produktach roślinnych.

Prozdrowotne właściwości nerkowców:

Orzechy nerkowca ze względu na swój skład chronią przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Zawierają  kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.  Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, natomiast witaminy z grupy B są sprzymierzeńcami pracy układu nerwowego, poprawiają koncentrację, pamięć. Nerkowce mają również wpływ na nasz zewnętrzny wygląd. Dzięki zawartym w sobie cynkiem i selenem poprawia wygląd oraz stan skóry, włosów i paznokci. Spożywanie cynku głównie polecane jest osobom ze skłonnością do przetłuszczania się włosów, bowiem wpływa na regulację wydzielanego sebum i zmniejsza ryzyko wypadania włosów.

Nerkowce spowalniają cukrzycę:

Z najnowszych badań wynika, że chronią one przed rozwojem cukrzycy typu II. Co więcej posiadają one niski indeks glikemiczny. Dzięki czemu zaleca się spożywanie ich dibateyką.

Wpływ nerkowców na tarczycę i hashimoto:

Cierpiąc na chorobę Hashimoto trzeba bardzo uważać na to co się spożywa i mieć określoną dietę, dzięki której można łagodzić niektóre objawy i móc normalnie funkcjonować na co dzień. Orzechy nerkowca są źródłem białka i selenu który stanowi główny kofaktor enzymów tarczycy. Jest on podstawową prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Nerkowce pomagają w walce z depresją:

Zawierają one bardzo ważny aminokwas w postaci tryptofanu. To właśnie on bierze udział w wytwarzaniu serotoniny poprawiającej nastrój. Poprzez co łagodzą one zachowania agresywne oraz obniżają częstotliwość występowania stanów lękowych. W wielu kręgach kulturowych uważne są również za afrodyzjak, który potęguje działanie miłości.

Prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz żołądka:

Orzechy nerkowca są bardzo pomocne przy zgadze, gdyż zawierają olej łagodzący oparzenia i działający ochronnie na ściany przewodu pokarmowego. Spożywanie tych orzechów może przyczynić się także do wyregulowania nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych. Jedzenie tych orzechów pomaga chronić przed rozwojem raka jelita grubego, ale w przypadku zespołu jelita drażliwego nie są wskazane produkty z dużą zawartością FODMAP takich jak nerkowce.

Ciążą i karmienie piersią:

Zważając na dobro przyszłego dziecka każda kobieta w ciąży powinna zwracać uwagę na to co spożywa. Niektóre pokarmy są wskazane a inne nie. Orzechy nerkowca są uznawane za produkty o wysokiej wartości odżywczej. Znajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, składniki mineralne, witaminy z grupy B i wiele innych biologicznie aktywnych związków.  Szczególnie ważne powinny być dla kobiet z laktacją ze względu na to, że zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów żelaza, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem budującym hemoglobinę. Są także bogate w cynk, magnez i potas; znajdziemy w nich witaminę C, witaminy z grupy B i kwas foliowy.

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna - 533 kcal
Białko ogółem - 18,22 g
Tłuszcz - 43,85 g
Węglowodany - 30.19 g (w tym cukry proste 5,91)
Błonnik - 3,3 g

Witaminy

Witamina C – 0,5 mg
Tiamina – 0,423 mg
Ryboflawina – 0,058 mg
Niacyna - 1,062 mg
Witamina B6 - 0,417 mg
Kwas foliowy -  25 µg
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 34,1 µg

Minerały

Wapń – 37 mg
Żelazo - 6,68 mg
Magnez - 292 mg
Fosfor - 593 mg
Potas - 660 mg
Sód – 12 mg
Cynk - 5,78 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 7,783 g
jednonienasycone - 23,797 g
wielonienasycone - 7,845 g