Mąka kasztanowa 1KG

Kasztany jadalne najczęściej kojarzą nam się z Francją i placem Pigalle, a także z prażonym przysmakiem, który delikatnie, acz wytwornie pieści podniebienia spragnionych niecodziennych doznań kulinarnych. Doceniane od wieków kryją w sobie bogate właściwości odżywcze i lecznicze, o których pisała już w swoich księgach święta Hildegarda. W naszych kuchniach króluje przede wszystkim mąka kasztanowa. 

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 40,99 zł
Produkt został zamówiony 318 razy.

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Włochy

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość

Kasztany jadalne najczęściej kojarzą nam się z Francją i placem Pigalle, a także z prażonym przysmakiem, który delikatnie, acz wytwornie pieści podniebienia spragnionych niecodziennych doznań kulinarnych. Doceniane od wieków kryją w sobie bogate właściwości odżywcze i lecznicze, o których pisała już w swoich księgach święta Hildegarda. W naszych kuchniach króluje przede wszystkim mąka kasztanowa.

Dojrzewające w okolicach basenu Morza Śródziemnego kasztany jadalne mają wprost wymarzone warunki do tego, by uwydatnić nie tylko swoją wyrazistość, ale przede wszystkim bogactwo właściwości. Mąka kasztanowa jest perfekcyjnym produktem, w którym znajdziemy odpowiednio wyważone i łatwo przyswajalne wartości odżywcze, które nie tylko pozwolą nam na lepsze i zdrowsze odżywianie, ale przede wszystkim będą orężem dla naszego organizmu.

Zwolennicy użytkowania mąki kasztanowej wymieniają jej takie właściwości:

  • dzięki zawartość błonnika pokarmowego obniża poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając jego absorpcję w jelitach.
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo- naczyniowego, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy oraz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • dzięki obecności potasu obniża ciśnienia krwi.
  • z uwagi na wysoką zawartość żelaza zapobiega anemii.
  • wpływa na prawidłową budowę i metabolizm kości, ponieważ jest źródłem magnezu i fosforu.
  • dzięki wysokiej zawartości miedzi zwiększa odporność organizmu, wzmacnia pracę serca i układ krążenia, poprawia pracę mózgu.
  • chroni przed działaniem wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie oraz powoduje choroby układu krążenia, cukrzycę oraz nowotwory.

Witaminy

bogactwo witamin z grupy B, przede wszystkim zaś kwasu foliowego odpowiedzialnego za formowanie czerwonych krwinek i syntezę DNA – zwłaszcza w ciąży dieta bogata w kwas foliowy przynosi wymierne korzyści w postaci redukcji ryzyka rozwoju wad wrodzonych cewy nerwowej. Ponadto w mące kasztanowej znajdują się również witamina B1, B2, B3 oraz B6, istotne zwłaszcza dla poprawnego funkcjonowania mięśni i mózgu.

Zastosowanie

Klienci poznający produkt zadają często pytanie do czego używać mąki kasztanowej. Najczęściej mąka kasztanowa z uwagi na swój doskonały, słodkawy posmak stosowana jest do przygotowywania wybornych deserów. Produkt ten daje jednak o wiele szerszy wachlarz możliwości. Najczęściej jest ona dodatkiem do naleśników, ulubionych ciast i ciastek, a także makaronów domowych oraz do chleba. Bardzo dobrze sprawdza się z takimi produktami, jak wanilia, czy czekolada, choć warto spróbować i połączenia z grzybami, mięsami, a także z mniej popularnymi u nas ciecierzycą i dynią.

To bardzo dobry i cenny składnik diety, który dziś powoli wraca do kuchennych łask. Niegdyś stosowany był na bardzo szeroką skalę – zwłaszcza we wspominanym już basenie Morza Śródziemnego. Warto więc powrócić do dawnej tradycji i postawić na zdrowie.