Mega Promo -30%,-20% do 31.07.2022 w naszych sklepach Wrocław, Warszawa, Kraków | Darmowa wysyłka od 250 zł. |
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Indie
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Znana już była w czasach starożytnych, a region który przyniósł jej popularność to daleki wschód, gdzie była używana w szeroko pojętej medycynie. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina - polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych.
Znana już była w czasach starożytnych, a region który przyniósł jej popularność to daleki wschód, gdzie była używana w szeroko pojętej medycynie. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina - polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych.
jako pierwsza kurkuma znalazła swoje zastosowanie w barwieniu produktów bowiem już w 600 r. p.n.e. Natomiast W 700 r. n.e. przyprawa ta dotarła do Chin. Z zapisków uzdrawiaczy hinduskich i chińskich można się dowiedzieć o wielu dobroczynnych działaniach kurkumy. Była ona stosowana w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych, niedrożności wątroby, wrzodów oraz stanów zapalnych.
Badania naukowe prowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały też korzystny wpływ kurkuminy na funkcjonowanie narządu wzroku. Substancja ta może być przydatna w leczeniu zapalenia spojówek, jaskry, zespołu suchego oka oraz retinopatii spowodowanej nieprawidłowym krążeniem krwi w gałkach ocznych.
Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i właściwości wspomagające metabolizm i funkcjonowanie układu trawiennego kurkuma jest zalecana do spożycia osobą, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz dla tych, którzy chcą lepiej kontrolować wagę swojego ciała.
kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Suszone i zmielone kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto dodając kurkumę do potraw, dostarczamy organizmowi witamin E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.
Kurkumina ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Według badań naukowców z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 312/9 kcal
Białko ogółem - 9.68/0.29 g
Tłuszcz - 3.25/0.10 g
Węglowodany - 67.14/2.01 g (w tym cukry proste 3.21/0.10)
Błonnik - 22.7/0.7 g
Witaminy
Witamina C - 0.7/0.0 mg
Tiamina - 0.058/0.002 mg
Ryboflawina -0.150/0.004 mg
Niacyna - 1.350/0.041 mg
Witamina B6 - 0.107/0.003 mg
Kwas foliowy - 20/1 µg
Witamina E - 4.43/0.13 mg
Witamina K - 13.4/0.4 µg
Minerały
Wapń – 168/5 mg
Żelazo - 55.00/1.65 mg
Magnez - 208/6 mg
Fosfor - 299/9 mg
Potas - 2080/62 mg
Sód – 27/1 mg
Cynk - 4.50/0.14 mg
Kwasy tłuszczowe
Nasycone - 1.838/0.055 g
Jednonienasycone - 0.449/0.013 g
Wielonienasycone - 0.756/0.023 g
Tłuszcze trans - 0.056/0.002 g