Kurkuma mielona

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Indie

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Znana już była w czasach starożytnych, a region który przyniósł jej popularność to daleki wschód, gdzie była używana w szeroko pojętej medycynie.  Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina - polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Spichlerz Zdrowia
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    cena
  • szt.
  • 6,50 zł
Produkt został zamówiony 381 razy.

Znana już była w czasach starożytnych, a region który przyniósł jej popularność to daleki wschód, gdzie była używana w szeroko pojętej medycynie.  Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina - polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych.

Pochodzenie

jako pierwsza kurkuma znalazła swoje zastosowanie w barwieniu produktów bowiem już w 600 r. p.n.e.  Natomiast  W 700 r. n.e. przyprawa ta dotarła do Chin. Z zapisków uzdrawiaczy hinduskich i chińskich można się dowiedzieć o wielu dobroczynnych działaniach kurkumy. Była ona stosowana w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych, niedrożności wątroby, wrzodów oraz stanów zapalnych.

Zdrowe oczy

Badania naukowe prowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały też korzystny wpływ kurkuminy na funkcjonowanie narządu wzroku. Substancja ta może być przydatna w leczeniu zapalenia spojówek, jaskry, zespołu suchego oka oraz retinopatii spowodowanej nieprawidłowym krążeniem krwi w gałkach ocznych.

Zdrowe odchudzanie

Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i właściwości wspomagające metabolizm i funkcjonowanie układu trawiennego kurkuma jest zalecana do spożycia osobą, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz dla tych, którzy chcą lepiej kontrolować wagę swojego ciała.

Bogactwo składników mineralnych i witamin

kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Suszone i zmielone kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto dodając kurkumę do potraw, dostarczamy organizmowi witamin E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.

Wróg wirusów

Kurkumina ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Według badań naukowców z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna - 312/9 kcal

Białko ogółem - 9.68/0.29 g

Tłuszcz - 3.25/0.10 g

Węglowodany - 67.14/2.01 g (w tym cukry proste 3.21/0.10)

Błonnik - 22.7/0.7 g

Witaminy

Witamina C - 0.7/0.0 mg

Tiamina - 0.058/0.002 mg

Ryboflawina -0.150/0.004 mg

Niacyna - 1.350/0.041 mg

Witamina B6  - 0.107/0.003 mg

Kwas foliowy -  20/1 µg

Witamina E - 4.43/0.13 mg

Witamina K - 13.4/0.4 µg

Minerały

Wapń – 168/5 mg

Żelazo - 55.00/1.65 mg

Magnez - 208/6 mg

Fosfor - 299/9 mg

Potas - 2080/62 mg

Sód – 27/1 mg

Cynk - 4.50/0.14 mg

Kwasy tłuszczowe

Nasycone - 1.838/0.055 g

Jednonienasycone - 0.449/0.013 g

Wielonienasycone - 0.756/0.023 g

Tłuszcze trans - 0.056/0.002 g