Kakao kruszone

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Ekwador

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • 12,99 zł
Produkt został zamówiony 325 razy.

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.

W składzie kakao można znaleźć:

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk,
  • potas.

Ponadto, zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi w organizmie, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację

Kakao a cukrzyca:

Kakaowiec charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc spokojnie może być polecany dla osób mających problemy z gospodarką cukrową.

Zawartość:

Kakao prawdziwe, niesłodzone to produkt, który w swoim składzie zawiera ponad 300 różnych składników. Zaliczamy do nich m.in.: kwasy tłuszczowe, które tworzą tzw. masło kakaowe (głównie oleinowy, stearynowy i palmitynowy), witaminy, składniki mineralne, metyloksantyny (teobromina i kofeina) czy aminokwasy (tryptofan, tyramina, serotonina)

Dobre samopoczucie

kakao i związki  bioaktywne w nim zawarte (przede wszystkim polifenole, alkaloidy, składniki mineralne, witaminy i wiele innych) wykazują szereg działań prozdrowotnych dla naszego organizmu przyczyniając się tym samym do długiego życia w zdrowiu i sprawności psychicznej.