Mega Promo -30%,-20% do 31.07.2022 w naszych sklepach Wrocław, Warszawa, Kraków | Darmowa wysyłka od 250 zł. |
Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Ekwador
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca, drzewa rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
Ponadto, zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi w organizmie, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację
Kakaowiec charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc spokojnie może być polecany dla osób mających problemy z gospodarką cukrową.
Kakao prawdziwe, niesłodzone to produkt, który w swoim składzie zawiera ponad 300 różnych składników. Zaliczamy do nich m.in.: kwasy tłuszczowe, które tworzą tzw. masło kakaowe (głównie oleinowy, stearynowy i palmitynowy), witaminy, składniki mineralne, metyloksantyny (teobromina i kofeina) czy aminokwasy (tryptofan, tyramina, serotonina)
kakao i związki bioaktywne w nim zawarte (przede wszystkim polifenole, alkaloidy, składniki mineralne, witaminy i wiele innych) wykazują szereg działań prozdrowotnych dla naszego organizmu przyczyniając się tym samym do długiego życia w zdrowiu i sprawności psychicznej.