Gorczyca

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: Polska/Ukraina

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Gorczyca, ku zdumieniu wielu wywodzi się z rodziny roślin kapustowatych, lecz nie ma wiele z nimi wspólnego. Jest to roślina występująca na prawie wszystkich kontynentach. Jednak oprócz wzmacniania walorów smakowych naszych potraw, roślina ta posiada również cenne właściwości lecznicze. Dużą popularnością cieszyła się już w czasach starożytnych, a jako pierwszy jej walory zdrowotne zauważył sam Hipokrates.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Spichlerz Zdrowia
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • 7,34 zł
Produkt został zamówiony 306 razy.

Gorczyca, ku zdumieniu wielu wywodzi się z rodziny roślin kapustowatych, lecz nie ma wiele z nimi wspólnego. Jest to roślina występująca na prawie wszystkich kontynentach. Jednak oprócz wzmacniania walorów smakowych naszych potraw, roślina ta posiada również cenne właściwości lecznicze. Dużą popularnością cieszyła się już w czasach starożytnych, a jako pierwszy jej walory zdrowotne zauważył sam Hipokrates.

Kuchenne wykorzystanie:

Gorczyca jest nie tylko dodawana podczas kiszenia ogórków. To właśnie nasiona gorczycy, w połączeniu m.in. z octem i cukrem, są podstawowym składnikiem różnych musztard. W dużym stopniu to od gatunku gorczycy (i stopnia zmielenia ziaren) zależy odmiana i smak musztardy. W niektórych językach "musztarda" i "gorczyca" są tym samym słowem.

Gorczyca sprawdza się także przy wyrobie wędlin (np. białej kiełbasy i kiełbasy polskiej). Dodaje się ją do mięs, ryb, bigosu, duszonych warzyw, sosów, sałatek.

Udrażnia zatoki

Jest to sprawdzony środek na zapalenie zatok, który przyspieszy udrożnienie dróg oddechowych. Podgrzane poduszeczki wypełnione ziarnami należy kłaść w formie okładów na czoło i okolice zatok.

Silne włosy

Aby utrzymać piękny wygląd włosów stosuje się domowe maseczki do w skład których wchodzi sproszkowana gorczyca, żółtko jaj, oliwa oraz woda. Dodatkowo medycyna ludowa poleca również stosowanie oleju z gorczycy w celu zmniejszenia wypadania włosów oraz pozbycia się łupieżu.

Mocne stawy

Zastosowanie gorczycy jest bardzo pomocne przy schorzeniach stawów. Rozdrobnione nasiona gorczycy stosuje się obecnie wyłącznie zewnętrznie do okładów rumieniących w bólach gośćcowych, zapaleniu korzonków nerwowych, nerwobólach korzonkowych. W postaci plastrów służyły dawniej jako środek pomocniczy w bólach mięśniowych czy zapaleniu ścięgien.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze zmielonych nasion gorczycy białej (w 100 g/1 łyżeczce - 2 g)

Wartość energetyczna - 508/10 kcal

Białko ogółem - 26.08/0.52 g

Tłuszcz - 36.24/0.72 g

Węglowodany - 28.09/0.56 g (w tym cukry proste 6.79/0.14)

Błonnik - 12.2/0.2 g

Witaminy

Witamina C - 7.1/0.1 mg

Tiamina – 0.805/0.016 mg

Ryboflawina – 0.261/0.005 mg

Niacyna - 4.733/0.095 mg

Witamina B6 - 0.397/0.008 mg

Kwas foliowy -  162/3 µg

Witamina A - 31/1 IU

Witamina E - 5.07/0.10 mg

Witamina K - 5.4/0.1 µg

Minerały

Wapń - 266/5 mg

Żelazo - 9.21/0.18 mg

Magnez - 370/7 mg

Fosfor - 828/17 mg

Potas - 738/15 mg

Sód - 13/0 mg

Cynk - 6.08/0.12 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 1.989/0.040 g

jednonienasycone - 22.518/0.450 g

wielonienasycone - 10.088/0.202 g