Garam masala

Niezwykła mieszanka przypraw zmieszanych przez naszych ekspertów kulinarnych tworzy niezwykle aromatyczną przyprawę jaką jest Garam masala. 

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Datan SP ZOO
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
    Cena
  • szt.
  • 9,99 zł
Produkt został zamówiony 321 razy.

Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.

Kraj pochodzenia: produkcja własna

Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie typu Doypack  z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu,  produkt zachowuje bardzo długo świeżość.

Kolendra:

 

  • Szczególnie chętnie używana w kuchni chińskiej i indyjskiej nadaje niesamowicie intrygujący aromat potrawom.
  • Kolendra dzięki olejkom eterycznym działa przeciwzapalnie ,pobudza apetyt oraz przyspiesza procesy
  • Oczyszcza organizm z toksyn oraz ma działanie anryoksydacyjnie. Spożywana do dań powoduje łatwiejsze wydalanie toksyn wraz z moczem.
  • Kolendra jest bogata w witaminy takie jak A,B,C i K oraz składniki mineralne (wapń,żelazo czy fosfor).

 

Kurkuma:

 

  • Zdrowe oczy

Badania naukowe prowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały też korzystny wpływ kurkuminy na funkcjonowanie narządu wzroku. Substancja ta może być przydatna w leczeniu zapalenia spojówek, jaskry, zespołu suchego oka oraz retinopatii spowodowanej nieprawidłowym krążeniem krwi w gałkach ocznych.

 

  • Zdrowe odchudzanie 

Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i właściwości wspomagające metabolizm i funkcjonowanie układu trawiennego kurkuma jest zalecana do spożycia osobą, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz dla tych, którzy chcą lepiej kontrolować wagę swojego ciała.

 

  • Bogactwo składników mineralnych i witamin

kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Suszone i zmielone kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto dodając kurkumę do potraw, dostarczamy organizmowi witamin E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk.

 

  • Wróg wirusów

Kurkumina ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym. Według badań naukowców z USA i Uniwersytetu w Kopenhadze kurkuma pozwala na zahamowanie namnażania się wirusów, a także zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych.

 

Chili:

 

  • Zawarta w papryczce chili kapsaicyna zapobiega chorobom serca za sprawą działania obniżającego poziom cholesterolu. Rozcieńcza również fibryny, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie chili zmniejsza ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mó

 

  • Kapsaicyna pomaga również pozbyć się tkanki tłuszczowej i pozbyć się nadmiaru kilogramó A to dlatego, że jest też termogeniczna, czyli przyczynia się do spalanie tłuszczu.

 

  • Kapsaicyna pomaga utrzymać organizm w dobrej kondycji, neutralizuje komórki rakowe bez szkody dla innych zdrowych komó

 

  • Zapobiega bólom głowy i migrenom, chorobom zatok, właśnie kapsaicyna ogranicza neuropeptyd, który wywołuje ból w naszej głowie.

 

  • Kapsaicyna ogranicza powstania chorób układu pokarmowego Leczy stany zapalne jelit i pozbywa takich bakterii jak Helicobacter pylori, które odpowiadają za pojawianie się wrzodów żołądka. Spożywanie chili obniża produkcję kwasu żołądkowego.

 

Gorczyca:

 

  • Udrażnia zatoki

Jest to sprawdzony środek na zapalenie zatok, który przyspieszy udrożnienie dróg oddechowych. Podgrzane poduszeczki wypełnione ziarnami należy kłaść w formie okładów na czoło i okolice zatok.

  • Silne włosy

Aby utrzymać piękny wygląd włosów stosuje się domowe maseczki do w skład których wchodzi sproszkowana gorczyca, żółtko jaj, oliwa oraz woda. Dodatkowo medycyna ludowa poleca również stosowanie oleju z gorczycy w celu zmniejszenia wypadania włosów oraz pozbycia się łupieżu.

  • Mocne stawy

Zastosowanie gorczycy jest bardzo pomocne przy schorzeniach stawów. Rozdrobnione nasiona gorczycy stosuje się obecnie wyłącznie zewnętrznie do okładów rumieniących w bólach gośćcowych, zapaleniu korzonków nerwowych, nerwobólach korzonkowych. W postaci plastrów służyły dawniej jako środek pomocniczy

w bólach mięśniowych czy zapaleniu ścięgien.

  • Najnowsze badania

Badania przeprowadzone na zwierzętach oraz liniach komórkowych wykazały, iż gorczyca może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Prawdopodobne jest, że działanie to zawdzięcza zawartości glukozynolanów. Wykazano, że związki te mogą wykazywać szczególną rolę w żywieniu, a w szczególności prewencji chorób nowotworowych.

 

Kmin rzymski:

 

  • Kmin rzymski przyczynia się do zwiększenia spalania tkanki tłuszczowej. Codzienne spożywanie jednej łyżki kminu pomaga w naturalny sposób schudnąć i zredukować poziom cholesterolu.
  • Kmin rzymski bogaty jest w fitosterole, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu. Jako, że jest to pikantna przyprawa stymuluje procesy metabolizmu.
  • kmin rzymski zbawiennie wpływa na dolegliwości trawienne, łagodzi wzdęcia, obniża niestrawność i leczy biegunki.
  • Olejki eteryczne które występują w nasionach kminu rzymskiego zwalczają sezonowe infekcje wirusowe. Zawarta witamina C oraz żelazo zwiększa odporność organizmu i leczy przeziębienia.

 

Pieprz:

 

  • Zwiększa przyswajalność witamin, składników odżywczych oraz
  • Działa przeciwzapalnie na organizm, przeciwbiegunkowo i moczopędnie.
  • Wspomaga funkcjonowanie dróg
  • Oczyszcza organizm z toksyn.

 

Kozieradka:

 

  • Stosowana przyproblemach z układem pokarmowym działa korzystnie na perystaltykę jelit.
  • Wpływa korzystnie na układ krwionośny zmniejszając ilość cholesterolu LDL .
  • Dostarcza dużej dawkipotasu wspierając prawidłową pracę serca oraz prawidłowe ciśnienie krwi.
  • Kozieradka może również zwiększyć liczbę receptorów insuliny w krwinkach czerwonych i usprawniaćwykorzystanie glukozy w tkankach obwodowych, wykazując w ten sposób potencjalne właściwościprzeciwcukrzycowe w trzustce.

 

Czosnek:

 

  • poprawia odporność szczególnie zaleca się go stosować w okresie zimowo-jesiennym
  • Czosnek chroni przed zawałem oraz udarem
  • Pobudza jelita do pracy dzięki czemu wspomaga trawienie 
  • Niszczy pasożyty 
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Hamuje rozwój bakterii w ciele człowieka.

 

Sól:

 

  • Jest głównym źródłem sodu,
  • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • Uczestniczy w regulacji gospodarki wodneji pH ustroju.
  • Sód reguluje zawartość wody w organizmie, przez co zapewnia optymalne ciśnienie krwi oraz utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
  • niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie oraz odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego,
  • jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych.

 

Koper włoski:

 

  • Koper odznacza się właściwościami pomocnymi przy wzdęciach i innych dolegliwościach układu pokarmowego. Jego owoce stosuje się przy zaburzeniach trawiennych oraz braku apetytu. Ponadto fenkuł wzmaga perystaltykę jelit, w związku z tym można go zastosować przy nieregularnym wypróżnianiu oraz zaparciach.
  • Koperek ma właściwości antyoksydacyjne - zwalcza wolne rodniki. Aktywność przeciwutleniająca koperku jest porównywalna z innymi silnymi przeciwutleniaczami: kwasem askorbinowym, alfa-tokoferolem i kwercetyną.
  • pozytywnie wpływa na profil lipidowy