14 dni na zwrot towaru. Darmowa wysyłka od 250 zł Promocje na bakalie, oleje , masła, miody, zakwasy. Sprawdź. 

Na co dobry jest olej z czarnuszki? Na odporność, skórę…

28-01-2021

 

Olej z czarnuszki jest nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym dodatkiem do dań… i nie tylko. Jakie są jego właściwości? Do czego wykorzystywać olej z czarnuszki? Mamy dla ciebie praktyczne wskazówki, dzięki którym pokochasz ten produkt.

 

Czarnuszka

 

Olej z czarnuszki – co warto wiedzieć?

 

Olej z czarnuszki znany jest także pod inną nazwą – złoto faraonów. Dlaczego? Ponieważ sama czarnuszka, z której jest produkowany, to przyprawa, która znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych już od czasów starożytnych. Co istotne, wykorzystuje się ją nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej oraz w kosmetyce.

 

Olej wytwarza się z nasion znajdujących się w owocach czarnuszki. Ma intensywny, korzenny, lekko gorzki smak, dlatego nawet niewielki dodatek oleju sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczna (tutaj od razu mamy cenną uwagę, że w sytuacji, gdy olej z czarnuszki dodajesz podczas gotowania, zawsze odmierzaj niewielkie ilości i sprawdzaj, czy olej nie przytłoczył innych smaków).

 

A zanim przejdziemy do działania oleju z czarnuszki, chcielibyśmy zaznaczyć, że aby w pełni zachować właściwości tego produktu, należy wybierać olej tłoczony na zimno – to właśnie on zawiera najwięcej składników mineralnych, witamin oraz wartości odżywczych. Ponadto zaleca się, aby przechowywać go w lodówce, w temperaturze od 5 do 10 stopni, a także spożyć w ciągu trzech miesięcy od otwarcia.

 

 

Olej z czarnuszki – właściwości

 

Olej z czarnuszki egipskiej to bogate źródło cennych składników odżywczych. W 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a oprócz tego zawiera m.in. witaminę E (która nazywana jest także witaminą młodości, ponieważ wykazuje silne działanie antyoksydacyjne), biotynę, żelazo, magnez, sód i potas oraz beta-karoten.

 

Na co może pomóc? Zobacz, jakie działanie może mieć olej z czarnuszki:

  • olej z czarnuszki na zapalenie jelit – poleca się go osobom cierpiącym na problemy z dolegliwościami układu pokarmowego, aczkolwiek, co należy podkreślić, nie zastępuje wizyty u lekarza specjalisty;
  • olej z czarnuszki w problemach alergicznych – może uśmierzać katar sienny, nie wywołując jednocześnie skutków ubocznych, może też łagodzić infekcje górnych dróg oddechowych; olejki eteryczne zawarte w tym produkcie ułatwiają wykrztuszanie;
  • olej z czarnuszki na skórę – łagodzi podrażnienia oraz chroni skórę przed poparzeniem słonecznym (chociaż mimo wszystko nie może zastąpić filtra UV); jest też stosowany w zmniejszaniu zmian trądzikowych, przyśpiesza gojenie ran;
  • olej z czarnuszki na odporność – wpływa na wzrost poziomu przeciwciał w organizmie (limfocytów T), co sprawia, że powinien być stosowany zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nękają cię stale nawracające infekcje;
  • olej z czarnuszki na cholesterol – obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.

 

 

Olej z czarnuszki – dawkowanie

 

Przekonaliśmy cię, że regularne zażywanie oleju z czarnuszki ma dobry wpływ na twoje zdrowie? W takim razie najwyższy czas go zakupić i zacząć stosować. Dawkowanie oleju z czarnuszki w przypadku osób dorosłych to 1 łyżeczka zażywana dwa razy dziennie przed posiłkiem. U dzieci zaleca się podawanie ¼ łyżeczki 2 razy dziennie, również przed posiłkiem.

 

Przeciwwskazaniem do częstego spożywania oleju z czarnuszki jest ciąża, ponieważ może on spowolnić lub nawet całkowicie zatrzymać skurcze macicy. Jak wspominaliśmy wcześniej, olej z czarnuszki siewnej może obniżać ciśnienie krwi, dlatego jeśli masz niedociśnienie tętnicze, również zrezygnuj z jego zażywania.

 

Mamy jeszcze jedną uwagę – olej ten jest intensywny, specyficzny w smaku. Jeśli okaże się, że nie potrafisz przyjmować go w takiej formie, to zawsze pozostają inne sposoby na wprowadzenie go do diety. Jakie?

 

 

Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni

 

Olej z czarnuszki zimnotłoczony nie należy poddawać obróbce termicznej, ponieważ wtedy „zabijasz” prozdrowotne substancje w nim zawarte. Jak go zatem wykorzystać?

 

Idealnie sprawdza się jako baza winegretu do sałatek. Jeśli boisz się, że zdominuje smak, wymieszaj go z oliwą z oliwek. Oprócz tego możesz wykończyć nim zupy (szczególnie te korzenne, jak krem z gruszki, bądź krem zupa krem z dyni), gulasze lub orientalne potrawy, typu curry.

 

Jest to także pyszny dodatek do pieczywa oraz sera. Zamiast masła, użyj oleju do posmarowania kromek chleba lub polej nim ser. Znasz może labneh? To delikatny serek, który bez trudu przygotujesz… w domu! Dodaj do niego olej z czarnuszki, aby nadać mu wyrazistego smaku.

 

 

Olej z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce

 

Samodzielnie przygotowujesz domowe, naturalne kosmetyki? W takim razie olej z czarnuszki zdecydowanie powinien znaleźć się w twojej lodówce.

 

Jeśli masz problem z trądzikiem, wysypkami, możesz przygotować serum (innym, istotnym składnikiem jest olejek z drzewa herbacianego) lub tonik z olejem z czarnuszki. Możesz też zrobić błyskawiczną maseczkę z oleju z czarnuszki oraz glinki dopasowanej do rodzaju twojej skóry. Regularnie stosowany, wzmocni i natłuszczy skórę, zmniejszy ilość wyprysków oraz spowolni procesy starzenia się skóry.

 

Użyj go także do olejowania włosów (tylko wtedy pamiętaj, żeby stosować naprawdę niewielkie ilości). Co istotne, chociaż w przypadku większości olejów zaleca się nakładanie ich wyłącznie na długość włosów, olej z czarnuszki możesz wmasować w skórę głowy, dzięki czemu zmniejszysz problem z wypadaniem włosów oraz z łupieżem. Natomiast stosowany na całej długości, ułatwi rozczesywanie włosów, nawilży oraz nabłyszczy je.