Mega Promo -30%,-20% w naszych sklepach Wrocław, Warszawa, Kraków | Darmowa wysyłka od 90 zł. |
Buraki posiadają niesamowitą moc, a podczas fermentacji zyskują jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych. Zakwas buraczany oczyszcza krew, pomaga przy nadciśnieniu, dodaje energii i zwiększa odporność, jednak zakres jego działań korzystnych dla zdrowia jest znacznie szerszy. Podpowiadamy, co daje picie zakwasu buraczanego i dlaczego warto się w niego zaopatrzyć.
Wiele osób kojarzy zakwas buraczany wyłącznie ze skutecznym „wspomagaczem” odchudzania, jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze, ponieważ naturalny zakwas z buraków posiada mnóstwo niezwykle cennych składników dla naszego organizmu. Jest źródłem błonnika, fosforu, magnezu, żelaza, a także witamin, w tym C, B1, B2, B6, K, A czy E, a podczas kiszenia wydziela się ich jeszcze więcej. Bardzo ważnym składnikiem zakwasu z buraków są bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie, a także skutecznie zmniejszają poziom złego cholesterolu. Zakwas buraczany zwiększa przyswajalność żelaza, a przy tym dodaje energii i witalności. A kto powinien go pić? Komu w szczególności polecany jest zakwas z buraka i w leczeniu jakich chorób pomaga?
Zakwas buraczany działa jak probiotyk, korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, reguluje przemianę materii i dodaje energii. A jakie są jego właściwości lecznicze? Na co pomaga?
To jednak tylko mały zakres prozdrowotnych właściwości zakwasu z buraków, dodatkowo może on chronić przed rozwojem chorób nowotworowych, a także skutecznie wspomagać ich leczenie.
Zakwas z buraków czerwonych to naturalny probiotyk, dlatego warto go regularnie stosować w codziennej diecie. Podczas procesu fermentacji powstaje w nim, wspomniany już, kwas mlekowy, który nie tylko oczyszcza organizm, ale również wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponadto kwas mlekowy wpływa na kondycję skóry, jest również polecany kobietom, u których występują częste i nawracające infekcje intymne.
Warto również kupić lub zrobić zakwas z buraków na zimę, kiedy to nasza odporność znacznie spada, a cenny skład tego zakwasu może skutecznie uchronić nas przed przeziębieniem czy grypą. Motywację do jego zakupu może stanowić również Wigilia, kiedy to w większości polskich domów spożywa się barszcz czerwony.
A jak stosować, jak często pić zakwas z buraków, aby dodać sobie energii i zwiększyć odporność organizmu? Zacznijmy od małych ilości, picie zakwasu buraczanego najlepiej rozpocząć od 50 ml codziennie rano i stopniowo zwiększać tę dawkę, nawet do jednej szklanki dziennie. Dzięki temu nasz organizm oswoi się z żywymi szczepami „dobrych bakterii”, a my szybko się nie zniechęcimy.
Nasz zakwas z buraków jest całkowicie naturalny i niepasteryzowany, nie posiada żadnych ulepszaczy smaku ani barwników, dlatego można znaleźć w nim całą listę wartości cennych dla organizmu. Jednak zakwas z buraków można wykonać również samemu, w domowym zaciszu. A jak to zrobić?
Potrzebny będzie ci kilogram świeżych buraków, 2 litry wody, 4 łyżki cukru i skórka żytniego chleba. Ważne jest, aby podczas przygotowania zakwasu nie gotować buraków, ponieważ tracą one wtedy część swoich cennych składników. Buraki należy zatem tylko pokroić i włożyć do słoika, a następnie zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Kolejna czynność to dodanie cukru i skórki, tak przygotowany słoik najlepiej jest zakryć gazą i odstawić na 5 do 7 dni. Trzeba jednak pamiętać, aby po około 2 dniach usunąć skórę chleba wraz z powstałą pianą, a następnie przecedzić zakwas i rozlać do słoików. Domowy zakwas z buraków najlepiej jest przechowywać w lodówce. Dla lepszego smaku można do niego również dodać czosnek, ziele angielskie czy liść laurowy.