Pistacje Orzechy Pistacjowe

Pistacje swoimi właściwościami poprawiają wzrok i ograniczają zwyrodnienie plamki zółtej. Regulują ciśnienie tetnicze i cholesterol. Mają działanie antynowotworowe. Posiadają niski indeks glikemiczny a zatem są tolerowane przez osoby z cukrzycą. Wspomagają pracę serca. Osłaniają także układ nerwowy.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Spichlerz Zdrowia
  • Dostępność: Jest Jest
  • Czas realizacji: 2 dni
  • szt.
  • 11,99 zł


Pistacje swoimi właściwościami poprawiają wzrok i ograniczają zwyrodnienie plamki żółtej. Regulują ciśnienie tętnicze i cholesterol. Mają działanie antynowotworowe. Posiadają niski indeks glikemiczny a zatem są tolerowane przez osoby z cukrzycą. Wspomagają pracę serca. Osłaniają także układ nerwowy.

Przeciw nowotworom

Ograniczają rozwój raka płuc i prostaty, a to dzięki gamma-tokoferolowi pochodnej witaminy E która zapobiega rozwoju raka. Jednocześnie dzięki spożywaniu pistacji zmniejsza powstawanie guzów złośliwych.

Regulują poziom cholesterolu, cukru i ciśnienia krwi .

Stałe jedzenie około 100 gram pistacji polepsza funkcjonowanie układu krwionośnego. Normują poziom cukru i wpływają na utrzymanie właściwej wagi. Redukują poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Przeciw chorobom oczu

Orzechy pistacji posiadają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę które zawiera plamka żółta jak również są antyoksydantami które zapobiegają uszkodzeniu siatkówki. Zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki dużej zawartości witaminy A w postaci beta-karotenu zapobiegają kurzej ślepocie oraz zespołowi suchego oka.

Wspierają układ nerwowy

Dzięki bogactwu w witamin z grupy B które zmniejszają poziom stresu i koją nerwy. Natomiast dzięki zawartości ryboflawiny i niacyny wzmacniają układ nerwowy oraz pomagają kobietom w związku z napięciem przedmiesiączkowym.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze pistacji w 100 g
Wartość energetyczna - 563 kcal
Białko ogółem - 20.22 g
Węglowodany- 27.52 g w tym cukry proste 7.67
Tłuszcz- 45.40 g
Błonnik - 10.3 g

Witaminy
Witamina C– 5.7 mg
Witamina E – 2.4 mg
Witamina A– 416 IU
Kwas foliowy-52 µg
Tiamina– 0.88 mg
Ryboflawina– 0.17 mg
Niacyna- 1.4 mg
Witamina B6- 1.8 mg

Minerały
Potas - 1026 mg
Fosfor - 491 mg
Magnez- 122 mg
Wapń – 106 mg
Żelazo- 3.93 mg
Sód– 1,1 mg
Cynk- 2.21 mg